Fotó: Pelsőczy Csaba

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: a területeket pályáztatással húszéves haszonbérletbe adják fiatal gazdáknak és gazdálkodó családoknak. A művelés alá vett földek bővülésétől a gazdálkodók számának növekedését és a helyben élők gyarapodását várják.

Illusztráció: panoramio.com

„A szocializmus idején száz-százötvenezer magyar katona készült a harmadik világháborúra, s bár ezek az idők szerencsére elmúltak, a honvédségnél ott maradtak a feleslegessé váló erőforrások, miközben a Magyar Honvédség nem ingatlangazdálkodó cég” - mondta a honvédelmi miniszter. Az elmúlt hónapokban 41, a nógrádihoz hasonló lőteret, gyakorlóteret már átadtak a Nemzeti Földalapnak, s az idén további, mintegy 230 ingatlan kerül az agártárcához - tette hozzá a miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője az MTI-nek elmondta: a honvédség hatalmas költségektől szabadul meg, ami a területek az őrzéséből, karbantartásából adódott. „Emellett eltörpültek az esetleges bevételi díjak” – tette hozzá.

Honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított volt honvédségi lőtér Nógrád közelében

Ugyanakkor hangsúlyozta: az agrártárcának átadott földterületek Magyarország védelmi képességét nem befolyásolják, viszont átláthatóbbá teszik a gazdálkodást. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: a honvédségi területek átvételével folytatódik a Földet a gazdáknak program. Ebbe több tárcát és állami cégeket is bevonnak, így az autópályák környékén kisajátított, de nem használt területeket, illetve a MÁV tulajdonában lévő, már nem használt iparvágányokat is.

Hende Csaba honvédelmi miniszter (középen) nyilatkozik a sajtónak egy honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított volt honvédségi lőtéren Nógrád közelében december 3-án.

MTI Fotó: Komka Péter

A művelés alá vett földek bővülésétől a gazdálkodók számának növekedését és a helyben élők gyarapodását várják – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter. Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője megjegyezte: e földterületek jogi helyzetét időszerű volt tisztázni, mert ezzel valós segítséget nyújthat a kormány az agárvállalkozóknak.