A felhívás az élelmiszer-feldolgozási és borászati tevékenységhez kapcsolódóan eszközök, gépek, technológiai berendezések beszerzésére, illetve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására biztosít lehetőséget. Emellett élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan áruszállításra használható szállítójárművek beszerzése is lehetséges – emelte ki a miniszter.

élelmiszeripari üzem

Eszközök, gépek, technológiai beszerzéseket lehet most pályázatból finanszírozni. Minimum összeg nincs! – Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a biztonságos élelmiszer-ellátás stratégiai jelentőségű, ehhez pedig további műszaki fejlesztések szükségesek. Kulcskérdés a minőségi élelmiszer-termelés szempontjából, hogy a hazai élelmiszer-előállítók folyamatosan fejlődjenek a legkorszerűbb technológiai lehetőségek alkalmazásával. Ennek a célkitűzésnek az eléréséhez járul hozzá a most meghirdetett felhívás, amelynek keretében a támogatás egyszerűsített módon igényelhető, a támogatási intenzitás főszabály szerint 50%-os, de ez egyes tevékenységekhez, régiókhoz és vállalkozásmérethez kapcsolódóan ez eltérhet.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázati kiírás keretében a vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 100 millió forint lehet, minimum összege pedig nincs. A forrásra mezőgazdasági termelők, valamint mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak.

Érdemi többletpontot ér

  • a minél hosszabb ideje folyamatosan végzett mezőgazdasági vagy élelmiszeripari tevékenység,
  • a meglévő értékesítési kapcsolatokat igazoló szerződések megléte,
  • a termékinnováció,
  • vagy az élelmiszeripari szakképesítés.

A pályázatról korábban ITT írtunk, ahol ingyenes pályázati tanácsadás is kérhető.