Az idei AGROmashExpo-n az Axiál Kft. számos általuk forgalmazott márka legkiválóbb termékeit hozta el, több mint 90 gép képviseletében. A helyszínen megtekinthették az AgrárgépShow díjazott termékeit is, a gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat kapott CLAAS TUCANO 450 kombájnt, a szintén Gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktorszériát, a Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgépet és a Berthoud Vantage vontatott szántóföldi permetezőgépet.

Az AXIÁL Kft. régóta tudatosan figyel az utánpótlás-nevelésre, több közép- és felsőfokú intézménnyel is kapcsolatban állnak, ahonnan minden évben fogadják a tanulókat. 2018-ban hét egyetemista kooperatív gyakornok érkezett a vállalathoz, nyári gyakorlaton pedig 52 szakközépiskolás szerezhetett tapasztalatot a cégnél. A 2018/2019-es félében öt szakiskolából összesen 29 diák tölti jelenleg is szakmai gyakorlati idejét az AXIÁL Kft. telephelyein.

A cég bekapcsolódott a Legyél Te is Mezőgépész programba, ami a mezőgépész szakma munkaerő-piaci láthatóságának és presztízsének növelését, a vidéki foglalkoztatás javítását és a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzését tűzte ki célul a szakemberállomány hosszú távú biztosításával.

Fendt

Jelen voltak a díjnyertes gépek is – fotó: Agroinform.hu

A rendezvényen Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, a mezőgépésszel szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy legyen intelligens csapatjátékos. Hozzátette, munkatársaival a szakma vonzóvá tételén dolgoznak, de nem egyszerű a feladatuk, hiszen például az állattenyésztés gépeinek körében a hét minden napján, a nap 24 órájában készenlétben kell állnia a dolgozónak, illetve egyre differenciáltabbak az elvárások, az igények, mind az ügyfelek, mind a munkavállalók irányából. Kijelentette, a szakma lehetőségeket kínál középfokú és felsőfokú végzettségűek számára is, akik érdeklődést mutatnak a technika, az automatizálás és a mesterséges intelligencia iránt.

Az AXIÁL Kft. piacvezetőként különös figyelmet fordít az innovációra is. Napjainkban zajlik az Ipar 4.0, illetve ezzel párhuzamosan a Mezőgazdaság 4.0 fejlődése. A korábban analóg technikák digitalizálása, a számítógépes rendszerek és adatok integrációja folyamatban van, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell a változó világhoz és használnunk kell a megjelenő új technológiákat. Mint Harsányi Zsolt fogalmazott, ma már a precíziós gazdálkodás is sokkal többet jelent a sorvezetésnél.

Tromble

Az AXIÁL segíti a termelőket a precíziós gazdálkodás eszközeinek használatában – fotó: Agroinform.hu

Ez ugyanis egy komplex technológiai rendszer, amely a gazdálkodás valamennyi műveletét érinti, magában foglalja a precíziós talajművelést, a helyspecifikus vetést, növényápolást, a hozammérést és végül az egyes műveletek során keletkezett adatok feldolgozását, kiértékelést is.

A cég 35 fős precíziós gazdálkodási csoportja segíti a termelőket abban, hogy a lehető legjobb feltételekkel vághassanak bele és folytathassák a helyspecifikus növénytermesztést, melyhez vezető GPS márkájuk, a Trimble megoldásai nyújtanak segítséget. Mivel a digitalizáció az állattartásban is jelen van, tavaly decemberben elindították a DeLaval fejéstechnológiai berendezések forgalmazását.

A kiállításon a VMS 300 fejőrobotot be is mutatták a látogatóknak. Már összeállt az a csapat, amely a DeLaval termékek forgalmazását, alkatrészellátását és szervizelését menedzseli a jövőben, az AXIÁL-tól már jól megszokott magas színvonalon.

Az AXIÁL Kft. 2012 és 2019 között összesen 6,1 milliárd forintot fordított telephelyfejlesztésre. Ez a nagyszabású beruházási program tette lehetővé, hogy most már négy telephelyen, Baja, Üllő, Szolnok és Csorna központokban jól felszerelt oktatótermekkel és az AXIÁL Kft. 19 telephelyen összesen 15000 négyzetméter fedett szervizműhely-kapacitással állnak partnereik rendelkezésére.