Az állatkertben sürgősen kellett intézkedni, hiszen a hétvégén egy ezüstrécénél, illetve egy kanalas gémnél mutattak ki madárinfluenzát. A létesítményben jelenleg 158 madárfaj közel 500 példánya él. Az intézkedés keretében elpusztított madarak egy helyen éltek azokkal, amelyeknél a megbetegedést kimutatták.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (SVPS) szerint a megbetegedést legnagyobb valószínűséggel vadon élő madaraktól kapták el az állatkerti madarak. Az intézmény bezárásán kívül további óvintézkedésekről is határozott a felügyelet. A fertőzés 3 kilométeres körzetében a betegség további terjedését megelőző intézkedéseket vezetett be, továbbá tíz kilométeres körzetben pedig megfigyeléseket rendelt el.

Ismét madárinfluenza okozta negyvenegy madár pusztulását - fotó: Pixabay

Az idei évben a szlovák állatkert már a harmadik helyszín, ahol kimutatták a madárinfluenza megjelenését.

Először egy nyitrai járásban lévő település kistenyésztőjének csirkeállományában jelent meg január elején. Az ott elpusztult állatoknál egy a madárinfluenza vizsgálatra szakosodott zólyomi központú laboratórium a madárinfluenza erősen fertőző H5N8 altípusát mutatta ki. Ugyanazt, amelyet korábban már Lengyelországban is.

A következő megbetegedést ugyancsak egy kistenyésztő baromfi állományában, a nagyszombati megyében lévő Cífer településen mutatták ki egy héttel ezelőtt.