– Úgy fogalmazhatok, hogy gyermekkorom óta figyelem Bábolna életét, itt nőttem fel, 1975 óta vagyok bábolnai lakos, szüleim is tősgyökeres bábolnaiak. Miután a mosonmagyaróvári egyetemen gazdasági agrármérnökként végeztem, majd később közgazdász másoddiplomát szereztem, természetesen igyekeztem a környéken munkahelyet keresni, így kerültem a Mc Donald's húspogácsákat gyártó céghez. Szakmai pályafutásom azt hiszem kissé a nyugati modellekhez hasonlít, hiszen ez idáig négy helyen dolgoztam.

Valóban ez nem jellemző itthon, hiszen van aki első munkahelyéről megy nyugdíjba. Sokan mondják, hogy ez nem helyes. Milyen hozadéka van a „vándorlásnak”?


– Természetesen nem azért váltogattam a munkahelyeimet mert mindig mást szerettem volna, hanem sokszor az átalakulás vagyis a kényszer vitt rá a változtatásra. Ugyanakkor kétségtelen, hogy olyan tapasztalatokat szerez az ember amit később fel tud használni az előző „állomásokon”. Például Környén, a takarmánygyárban szereztem vezetési gyakorlatot, de mivel végigjártam a ranglétrát, tudom milyen beosztottként is helytállni. Számomra óriási kihívás a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok megbízott ügyvezetőjeként dolgozni, megpróbálom megfelelő alázattal, kitartással és a legjobb tudásom szerint végezni a feladataimat. Mindennap, amikor belépek ebbe a csodálatos épületbe, szinte érzem annak felelősségét, hogy az örökséget megőrizzük, jól bánjunk vele. A Ménesbirtok ebben egészen más, mint a többi munkahelyem, itt nem csak a tulajdonosoknak kell megfelelni, itt unokáink is megítélik majd a munkánkat, én legalábbis így érzem. Bábolna mindig is a szívem csücske volt. Itt nőttem fel. Itt van az a cég, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., ami már 223 éve szolgálja a lótenyésztés, a lótartás hagyományainak fenntartását, működtetését, azt amiért 1789-ben megalakították. Kiállta az idők próbáját, és olyan értékrendet képvisel, amitől jó érzés itt lenni, itt szolgálni, és nem utolsósorban magyarként magyarokat szolgálni.

A kinevezése határozott időre szól. Mire elég három hónap?

– Három hónap nem elég arra hogy strukturális változtatásokat eszközöljünk. Úgy érzem a gondolkodást, a mentalitást kell felfrissíteni, felgyorsítani. Felgyorsult az élet, és a munkavégzést is ehhez kell igazítani. Bábolnán a fő cél a lótenyésztés újjáépítése. Ehhez idő és tudatos tenyésztői munka szükséges. Úgy gondolom prioritást kell adni néhány olyan sportágnak, mint pédául a távlovas sport. Ehhez nekünk minden adottságunk megvan, hiszen gyönyörű környezetben tudjuk megrendezni. Bizonyítja ezt, hogy már többször rendeztünk világbajnokságot, mondhatni mindenki megelégedésére. Természetesen fontos a történelmi műemlékek megőrzése, rendeltetésszerű használata, amit a turisztikai szempontok figyelembe vételével kell kihasználnunk. Már lassan befejeződik a lovaspálya felújítása, ami nemzetközi színvonalú versenyek rendezését teszi lehetővé. Folynak a műemlék épületek felújításai is. Három hónap kevés a nagy tervek megvalósításához, dönteni kell, hogy nem csinálok semmit és akkor nem hibázok vagy pedig a saját belátásom után megyek, olyan intézkedések meghozatalával, amik a beruházásokat érintik és viszik tovább. Én úgy gondolom az idő mindig kevés, de minden percét ki kell használni. Én ezt teszem most Bábolnán.

Hamarosan megnyitja kapuit Magyarország legrégebbi agrárseregszemléje, a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. Eddig látogatóként ismerte, milyen most a másik oldalon állni, vagyis rendezni, szervezni a kiállítást?

– Valóban sok kiállításon voltam látogatóként. Azt is mondhatom mindig vártuk ezt a rendezvényt, nagy esemény ez a bábolnaiaknak. Az kétségtelen, hogy igazán csak most látom, mi munka van amögött, amit a látogatók látnak. A cég stratégiai és üzleti tervében kiemelt helyen szerepel a kiállítás szervezése, fontos imázs-építés ez nekünk. Magam is nagy izgalommal várom, hiszen az elmúlt év kimaradása után kicsit még többet, nagyobbat és persze szebbet szeretnénk csinálni. A helyszín, a tematika adott, ezen most sem változtatunk. Fő profil marad a szántóföldi növénytermesztés és annak gépesítése. Ennek egyik sajátossága – ami elsőként Bábolna nevéhez fűződött – a szántóföldi gépbemutató. Ehhez megvannak az infrastrukturális lehetőségeink, hiszen a kiállítótértől nem messze vannak a szántóföldek, ahol munka közben láthatók a gépek. Ennek megvalósítása kiemelt partnerünk, a bábolnai székhelyű IKR Zrt. irányításával történik a Ménesbirtok földjein. A programok közül ránk természetesen a lovas bemutatók megszervezése vár, amit most egésznaposra tervezünk. Az elmúlt évek azt igazolták, hogy a legkedveltebb közönség-látványosság. Mi természetesen igyekszünk úgy összeállítani, hogy kicsit be tudjuk mutatni Bábolna „őshonos fajtáját”, a Shagyát, aminek génmegőrzése, tenyésztése Bábolna nevéhez fűződik. Természetesen kihasználva a lehetőséget azt a lovasedzői, oktatói munkát is szeretnénk megmutatni, ami a Pettkó-Szandtner iskolában folyik. Vagyis a programban szerepelnek majd az iskola növendékei, de lesznek lovasíjászok, kaszkadőrök és szabadidomítási bemutatók is. Többet nem árulok el a programról, inkább szeretném, ha minél többen jönnének el megnézni élőben, szeptemberben.

Idén nem csak a lovasprogramokon keresztül mutatjuk be a Ménesbirtok munkáját, szeretnénk, ha minél többen láthatnák a csodálatos épületeinket is. Vagyis szervezünk egy turisztikai napot, amikor felhívjuk a figyelmet arra, hogy mit is csinálhat az idelátogató vendég nálunk. Kinyitjuk a ménesudvar kapuit, szervezetten megnézhetik az istállókat, a kocsimúzeumot vagy megtekinthetik az egykori tiszti kaszinó épületében található lovasmúzeumot, a kiállítást is. Kocsival kivisszük az érdeklődőket az arborétumba, és megmutatjuk a híres lovak temetőjét is. Igyekszünk kihasználni azt a lehetőséget,hogy  a kiállításra  több tízezer látogató érkezik és bemutathatjuk számukra azokat a turisztikai lehetőségeket, amiért érdemes visszatérni Bábolnára.

Milyen az érdeklődés a kiállítók részéről, hiszen még mindig tart a gazdasági válság?

– Úgy érzékeljük, hogy szívesen jönnek Bábolnára, úgy gondolom a név, a tradíció még mindig sokat számít. Persze titkon remélem azt is, hogy nálunk jó üzleteket is kötnek vagy legalább készítenek elő. Ma már egy kiállítás marketing értéke más, mint volt évekkel ezelőtt. Elsősorban nem a konkrét üzletkötések dominálnak, inkább az az üzenet, hogy élünk, vagyunk és dolgozunk, mert aki nem jelenik meg vagy az előző évekhez képest jelentősen csökkenti a kiállítói területét, már azt üzeni, hogy baj van. Ezt a filozófiát éveken keresztül csak a nyugati nagy kiállításokon lehetett hallani, ma már nálunk is alkalmazzák. Vagyis nem azért jó részt venni egy ilyen rendezvényen mert sok-sok üzletkötés lesz a helyszínen, a jelenlét inkább a jövőre nézve fontos. Szerintem egyre inkább így gondolkodnak a kiállítóink is, már több, mint ötezer négyzetmétert foglaltak le. Mi keményen dolgozunk, mert repül az idő, és a kiállítás nyitásának napja, szeptember 5. hamar eljön.

Ez jó gondolat, de a kiállítói részvételhez akkor is pénz kell. Nem is kevés, arról nem beszélve, hogy sok a kiállítás. Mivel csalogatják a résztvevőket?


– Nagyon jó és mondhatom könnyű dolgunk van ebben az évben. Tulajdonosunk, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. olyan döntést hozott, hogy mérsékelt területdíjakkal, infrastrukturális költségekkel, valamint a belépőjegy árakkal kívánja támogatni a magyar gazdákat, vagyis a magyar agráriumot. Ezen kívül számos olyan lehetőséget kínálunk a résztvevőknek, amivel vonzóvá tesszük a részvételt. Például a nagycsarnokban kialakítunk egy találkozópontot a kiállítók számára, ahol a nyitvatartási idő alatt tárgyalhat, megpihenhet, egy kávé vagy egy kellemes ebéd mellett folytathatja megbeszéléseit. Természetesen olyan mérsékelt árak mellett, amit központilag kívánunk meghatározni, csakúgy mint a kiállítás egész területén lévő vendéglátói árakat. Ezek apró részleteknek tünnek, de nagyon fontos, hogy az idelátogató érdeklődő és a négy napon át itt lévő kiállító ezen keresztül is érezze a törődésünket.

Szeretnénk ugyanis, hogy kiállítóink és látogatóink saját maguk győződjenek meg arról, hogy a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok szervezése és program-gazdagsága megfelel a hagyományoknak és a mai kor által támasztott követelményeknek egyaránt.

S. E.