Jövő év elejétől nem kell többé hosszú időt eltölteni az okmányirodában, ha új vagy használt autót szeretnénk átíratni vagy forgalomba helyezni.

Online járműves szolgáltatások

A Belügyminisztérium újabb funkciókkal bővíti az online járműves szolgáltatások körét - írta meg a Telex. Értesülésük szerint az elektronikus gépjármű-átírási és -forgalomba helyezési lehetőséget ugyanúgy az ügyfélkapun keresztül lehet majd használni, mint például az autók előéletének lekérdezéséhez kifejlesztett Jármű Szolgáltatási Platform. A 2019 óta működő rendszer hiába éri folyamatosan kritika, így is évente több százezren használják az autók eredetiségvizsgálati eredményeinek ellenőrzéséhez.

Az indulás óta a Magyarorszag.hu-n elérhetővé tették a gépjárművel forgalomból történő ideiglenes kivonására, valamint a kivonási időszak meghosszabbítására szolgáló funkciókat. Emellett lehetőség van online megváltoztatni a tulajdonos elérhetőségi adatait és pótolni az eltűnt törzskönyvet. A szolgáltatások köre most az elektronikus átírással és a forgalomba helyezési lehetőséggel bővül.

Sok a gépjárműves ügyintézéssel kapcsolatos időpontfoglalás

Az okmányirodai időpontfoglalások nagy része már most is a gépjárművekkel kapcsolatosak, ezért próbálják csökkenteni a hivatalok terhelését, így a papírmunka nagy részét átveszik a mobiltelefonos, valamint a számítógépekre optimalizált felületek.

Magyarországon évente 600-700 ezer használt autót vásárolnak, 130-150 ezer gépjárművet hoznak be, és 140-150 ezer új autót vásárolnak, így az új lehetőség főként a belföldi használtautó-vásárlókat és -eladókat érinti. Az átírás első lépése az adásvételi szerződés megkötése, ami történhet a saját nevünkben, esetleg meghatalmazott autóskereskedőként. Mind a kettő esetben szóba jöhet majd az új internetes felület. Az eladót és a vásárlók elektronikus aláírással azonosíthatóak majd be, amit itthon a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. adhat ki. Fontos megjegyezni, hogy a visszaélések elleni védelem érdekében az ügyintézést nem lehet megkezdeni ügyfélkapus bejelentkezés nélkül. Az azonosítás tehát teljesen biztonságos.

Az eredetiségvizsgálatot nem érinti a változás

Hiába az online ügyintézés, eredetiségvizsgálatra így is személyesen kell majd elvinni a gépjárművet. A kötelező biztosítás megkötésére szintén egy külön felületet hoznak létre az állami rendszerben, ezáltal az ehhez szükséges adatainkat, valamint az autó adatait a központi rendszer tárolja majd. Ugyanezen az egységes átírási felületen kérhetjük le a biztosítók ajánlatait, könnyebbé válik az új kötelező biztosítás tervezése és megkötése.

Amikor minden a helyére került, a Belügyminisztérium által kezelt nyilvántartásban megváltoznak a tulajdonosi adatok, tehát az autó a nevünkre kerül, vagy ha eladásról van szó, akkor átkerül az új tulajdonos nevére. Fontos tudnia egy mivel hazánkban sem mindig ugyanaz a gépjármű tulajdonosa, mint az üzembentartója, így tulajdonjog-átvezetés mellett lehetőségünk adódik az online intézhető üzembentartó-váltásra is.

Ilyenkor nincs kötelező eredetiségvizsgálat, de még új törzskönyvet sem kapunk, csak a tulajdonosváltáskori vagyonszerzési illeték 25 százalékát kell befizetni. Az illeték mértékét a jármű kora, valamint annak teljesítménye határozza meg. Mind a két esetben új forgalmi engedélyre van szükség, aminek darabja 6 ezer forint.

Végre nem kell sem időpontot kérnünk, sem órákon keresztül sorban állnunk - fotó: pexels.com

Több százezer forintos költség

Mivel maga az átírási és forgalomba helyezési költségek akár több százezer forintot is jelenthetnek, így az állami felület az átírás lezárása előtt átirányítja az érintett személy egy biztonsági banki átutalási felületre. Amint a kifizetés megtörténik, a bank értesítést küld, majd továbbengedi a folyamatot.

Amint a minisztérium élesíti rendszert, a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézések sokkal egyszerűbbek és gyorsabbak lesznek. A fejlesztések a kintről hozott új és használt autókkal kapcsolatos lépésekre is vonatkoznak majd, az ehhez tartozó felületet azonban később élesítik. Ekkor történhet meg, hogy a regisztrációsadó-eljárást beépítik a közös átírási felületre.