A vasárnap megjelent kormányrendelet szerint szerdától a külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg – írja a Maszol.ro.

A lap értsülései szerint az átutazás céljából történő határátlépés további feltétele, hogy a külföldről érkező nem magyar állampolgár:

  • rendelkezzen a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel,
  • hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, valamint
  • célországba történő beutazása, és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos államba történő belépése biztosított.

Munkahelyi karanténban a dolgozók szálláshelyüket csak a munkavégzés céljából hagyhatják el – fotó: Shutterstock

Az átutazó nem magyar állampolgárok, csak a  rendőrség által meghatározott pihenőhelyeken állhatnak meg, és a rendőrség által megszabott idő – de legfeljebb 24 óra – alatt kötelesek elhagyni Magyarország területét.

A rendelet valószínűleg könnyített beutazást tesz lehetővé a román-magyar határon át ingázóknak. Vélhetően Románia polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek.

A szomszédos országokból érkező agrárágazatban dolgozók csak az országos rendőrfőkapitány által erre a célra kijelölt és a rendőrség honlapján közzétett határátkelőhelyen, csoportosan léptethetők be Magyarország területére.

Az idénymunkásoknak egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük. Belépésük feltétele, hogy a vizsgálat során koronavírus fertőzés gyanúját nem állapították meg. A szezonmunkásokat a magyar járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, és 14 napig munkahelyi karanténba kerünek. A szálláshelyét csak a munkavégzés céljából és csak csoportosan hagyhatjá el. Az Étkezéséről és ellátásáról a munkáltatónak kell gondoskodik.