A Német Gazdasági Intézet (IW) egy átfogó tanulmányt készített az EU bővítésének Ukrajna belépésének várható pénzügyi hatásairól, objektíve mérlegelve azok valamennyi lehetséges következményét – írja az agrarheute.com, német nyelvű hírportál.

A tanulmány szerzői kifejtették, hogy Ukrajnának a közeli jövőben történő EU-csatlakozása mindenek előtt óriási kavarodást okozna a Közösség agrár- költségvetésében, és túl nagy előnyöket biztosítana számára a jelenlegi tagországokkal szemben, amennyiben az EU agrárpolitikájában és jogi szabályozásában a csatlakozás előtt nem hajtanak végre alapvető reformot.


Az elemzés szerint a viszonylag népes, de nem túl gazdag, sőt a mezőgazdaság fejlődését tekintve a tagországoktól jóval lemaradó Ukrajna a belépés pillanatában az EU mezőgazdasági segélyeinek legnagyobb kedvezményezettje lenne, ami a jelenlegi (2021-27 évi) költségvetés alapján számolva mintegy 130-190 milliárd euró értékű többletkiadást jelentene, vagyis a Közösség teljes költségvetésének 17 százalékát venné fel.

Ezt a korábbi tagországok többsége – különösen a mintegy 20 éve EU tagként működő és annak szabályait teljesítő, de a csatlakozásra évekig váró keleti országok – szempontjából nagyon igazságtalannak tekintenék.

Ukrajnának EU-csatlakozása óriási kavarodást okozna - fotó: pexels.com

Ugyanakkor az ukrán termőföldek használható területéről, valamint esetleges szennyezettségéről és a háborús pusztítások felszámolásának költségigényéről nem állnak rendelkezésre pontos, illetve megbízható adatok, amelyek feltétlenül szükségesek lennének az ukrán agrártermékek szabad áramlásának biztosításához, illetve annak indokolt korlátozásához. Komoly zavarokat okozhat a külföldre menekült ukrán állampolgárok esetleges visszatérése és korábbi földtulajdonának visszaigénylése is.