2017-ben 50.000 tonna termesztett gombát állítottak elő, nem számítva a vadon növő erdei gombákat, bár évről-évre nagyobb mennyiséget gyűjtenek be az utóbbiakból is – írja az ubr.ua.

Az ország gombaexportja az előző évihez képest 13-szorosára, 528 tonnára növekedett, bár ez is alig haladta meg a teljes termelés egy százalékát, ami azt jelenti, hogy bőven van lehetőség a növelésre.

A termelés és az export mintegy 90 százalékát a sampinyon tette ki, ezen túlmenően csak a laskagomba képvisel számottevő részarányt (9%). Ugyanakkor a gombatermesztés fontos kellékét képező micélium és a komposzt exportja is jelentősen (mintegy egyharmadával), összesen 18.000 tonnára bővült.

gomba

Egy év alatt 13-szoros növekedést produkált az ukrán gombaexport – fotó: Shutterstock

Emellett beindult az országban a belső piacon alig ismert (csak kuriózumnak számító) egzotikus gombfajok (shitake, agrocybe, eringa) termesztése, amelyekből már kisebb mennyiséget exportáltak is. Az egzotikus gombák táptalajából 2017-ben 485 tonnát exportáltak.

Ukrajna a következő években gyorsított ütemben szándékozik fejleszteni a termesztett gombák és a kapcsolódó termékek exportját, mivel ez egy olyan réspiacot jelent, amelyen a környező országok nem jelentenek komoly konkurenciát. A legfontosabb vásárlókat Oroszország, Moldávia és Fehéroroszország jelenti, de a jövőben további piacokat is meg akarnak célozni.