A Kreml november második hetében bejelentette, hogy konstruktív tárgyalásokat folytatott az illetékes ENSZ képviselőkkel az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexport szállítások lehetőségének meghosszabbításáról, és néhány nappal később megszületett az erről szóló megállapodás, amely lehetőséget biztosít az ukrán és orosz gabona tengeren történő szállításainak folytatására.

kikötő

Megszületett a megállapodás, amely lehetőséget biztosít az ukrán és orosz gabona tengeren történő szállításainak folytatására – fotó: pixabay.com

Megoldhatónak látszik a szegény afrikai országok importigényeinek kielégítése

Az agrarheute.com hírportál megállapítja, hogy a késői indulás miatt Ukrajnában jelentős készletek ragadtak be, ennek ellenére – az ukrán export folytatási lehetőségének nyomán – megoldhatónak látszik a szegény afrikai országok importigényeinek kielégítése.

Ukrajna ebben az évben, november 14-ig 15,4 millió tonna gabonát és szemesterményt (5,74 millió tonna búzát, 1,22 millió tonna árpát és 8,1 millió tonna kukoricát) szállított külföldre. Ez ugyan több mint hatmillió tonnával elmarad az előző év hasonló időszakának mennyiségétől, a lemaradás azonban még behozható, mivel Ukrajna több kikötőt be akar vonni a rakodásba. A nagyobb problémát ukrán részről a visszamaradt tételek egy részének biztonságos téli tárolása jelenti.

kukorica

A kukorica ára 318 euróra estek vissza – fotó: pixabay.com

Az európai búzaárak november elsejétől mintegy 35 euróval csökkentek tonnánként

Ugyanakkor Oroszország is szabad utat követelt a saját élelmiszer- és műtrágya exportjának biztosításához, sőt ennek akadályozása esetén az ukrán exporthoz adott beleegyezésének visszavonását helyezte kilátásba.

Figyelembe véve, hogy az importfüggő országoknak tulajdonképpen az orosz búzára (számos országnak pedig az orosz műtrágyára) is égető szüksége van, egy ilyen korlátozásnak nem lenne értelme.

Az új megállapodás, illetve az ukrán és orosz export felszabadulásának hírére az európai búzaárak november elsejétől mintegy 35 euróval (325 euróra) csökkentek tonnánként, a kukoricaárak pedig 318 euróra estek vissza.