Múlt héten jelentették be, hogy a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó és támogató benzinkutak augusztus 19-20-án nem nyitnak ki és az intézkedés 500-600 kutat érint. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy komoly pánikvásárlás alakulhat ki, ha a 2000 hazai benzinkútból 500-600 kiesik a hétvégére.

Az FBSZ kutak azért élnek a jogszabályban rögzített 48 órás leállási lehetőséggel, mert szeretnék felhívni a figyelmet az ágazat nehézségeire, többek között a ki nem fizetett támogatásokra – a jogszabályban rögzített állami támogatást idén júliusban még nem kapták meg, illetve nincsenek információik arról, hogy az augusztusi kifizetés mikor várható – és a kiszolgálási volumen csökkenésére.

A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el – mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden budapesti sajtótájékoztatóján.

Nobilis Márton hozzátette, a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz.

A kormány az idén márciusban vezette be a kisbenzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak – emlékeztetett az államtitkár.

Jelezte: a támogatás folytatásáról Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökét is tájékoztatta.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke (j) és Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke (j) és Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a kisbenzinkutak támogatásáról tartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2022. augusztus 16-án – Fotó: MTI/Kovács Tamás

A sajtótájékoztatón jelen volt Egri Gábor, aki a rendezvény végén köszönetet mondott a kormánynak, hogy "meghallották segélykiáltásaikat". Egyúttal elmondta, hogy az FBSZ délután 15 órára közgyűlést hívott össze, hogy az államtitkárral folytatott megbeszéléseiket megvitassák, és kialakítsák álláspontjukat.