Beszámolók szerint több benzinkút készlethiányos a Balaton partján, Budapesten, Szegeden, Székesfehérváron is.

Már 100 körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol egyáltalán nem lehet tankolni az üzemanyaghiány miatt – számolt be riportjában az atv.hu.

A legnagyobb üzemeltető cégek különböző korlátozásokat vezettek be és olyan benzinkút is van, ahol már elfogyott az augusztusra szánt üzemanyagmennyiség fele. Az egyik balassagyarmati benzinkút üzemeltetői arról számoltak be, hogy utoljára péntek este kaptak üzemanyagot, ami pillanatokon belül elfogyott, ezért hétfőn már ki sem nyitottak. A riportban bemutattak egy fotót is egy váci töltőállomásról, ahol nem sokkal 12 óra után már nem lehetett tankolni.

A váci helyzetetről kollégánk úgy számolt be, hogy hétfőn este két kúton nem volt üzemanyag, a harmadikon valószínűleg lehetett kapni még üzemanyagot, mert ott hatalmas sor állt.

"A pánikvásárlás egyértelműen megjelent a kutakon, bár még a Mol is azt kérte a tankolóktól, mindenki próbáljon meg egy kicsit tudatosabban tankolni, autózni, vagy esetleg spórolni. A kutak visszajelzései szerint a mezőgazdaság részéről nagyon komoly felvásárlási hullám indult el, de a lakosság is inkább teletankolta az autóját, mint hogy üzemanyag nélkül maradjon" – írja az infostart.hu.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője azt mondta, hogy augusztusban a gázolaj kereslete volumenben sokkal nagyobb, mint a benziné. A benzinkereslet akkor ugrik meg, amikor a nyári szabadságok végén jelentős a forgalom keletről Nyugat-Európa irányába. Jelenleg a gázolaj mutat hiányt és nemcsak Magyarországon, hanem a teljes európai piacon.