A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve - írja az infostart.hu

Minden megtakarított köbméter sokat jelent

Az európaiaknak 13 százalék földgázt kellene megspórolniuk, így készülve a teljes gázzárlatra a Nemzetközi Energiaügynökség szerint, mert nem zárható ki a gázcsap teljes elzárása még a 2022-2023-as fűtési szezon kezdete előtt.

Az ügynökség figyelmeztetett: Európának gondoskodnia kell arról is, hogy a tartalék ne csökkenhessen 33 százalék alá, így fel tudnak készülni arra is, ha egy hidegbetörés miatt többet kellene fűteni.

A központi intézkedések mellett sokat jelenthetnek a háztartások által meghozott intézkedések is: a termosztátok egy fokkal alacsonyabban hagyása vagy a bojlerek alacsonyabb hőfokra állítása.

Elemzésünk azt mutatja, hogy a megfelelő tárolási szintek fenntartása a fűtési szezon végéig - legalább a működő tárolókapacitás 33 százalékával - kulcsfontosságú lesz a biztonságos tél szempontjából. Az e küszöbérték alatti tárolási szintek nem biztos, hogy elegendőek lesznek egy, a fűtési szezon végén bekövetkező, a 2018 márciusában Európában tapasztalthoz hasonló hideghullám leküzdéséhez

- írta az IEA jelentésében.

Már alig érkezik gáz

Ukrajnán keresztül Szlovákiába kis mennyiségű orosz gáz még mindig érkezik, illetve Törökországon át Bulgáriába a Fekete-tengeren keresztül is. A két másik útvonal leállt. Az európai vezetők véleménye szerint az orosz gáz visszafogása zsarolás, aminek az az egyetlen célja, hogy nyomást gyakoroljanak vele a kormányokra az Ukrajnának nyújtott támogatásuk és a Moszkva elleni szankciók miatt.

Végleg lezárták az Északi áramlat 1-et, miután a robbanások miatt több szivárgást is felfedeztek a vezetéken. Oroszország elhárítja a felelősséget a szabotázsnak tartott akcióval kapcsolatben. Az Északi áramlat 2-nek ősszel kellett volna munkába állnia, de sosem kezdett el gázt szállítani miután Németország megtagadta a tanúsítási eljárás lefolytatását.

gáz

Az európaiaknak 13 százalék gázt kellene megspórolniuk, így készülve a teljes gázzárlatra – fotó: pixabay.com

A csapok teljes elzárása következhet

Moszkva kilátásba helyezte, hogy a teljes európai gázszállítást leállítja. Kedden a Gazprom közölte, hogy egy jogi vita miatt olyan szankciókat vezethet be az ukrán állami gázszolgáltatóval szemben, ami valószínűleg a szállítások leállítását eredményezheti.

Az európai kormányok és vállalatok az Egyesült Államokból és Katarból szállítanak cseppfolyósított földgázt az orosz hiány pótlására, emellett a régióba Norvégiából és Azerbajdzsánból is megnövekedett mennyiségben érkezik gáz vezetékeken át.

Szombaton Bulgária nyitott földgázvezetéket Görögországgal, amiről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta:

Ez a vezeték megváltoztatja Európa energiabiztonsági helyzetét. Ez a projekt szabadságot jelent

- majd hozzátette, hogy az Európai Bizottság közel 250 millió eurót ajánlott fel a projekt finanszírozására.

Szeptember végén sürgősségi intézkedéscsomagot hagytak jóvá

Az intézkedéscsomag kötelező energiatakarékossági intézkedéseket, a piaci többletbevételekre vonatkozó felső határt és a többletvállalati nyereségek levonására szolgáló adót tartalmaz - írja az infostart.hu. A megállapodásra akkor került sor, amikor az euróövezetben az infláció a közös valuta történetében először két számjegyű - 10 százalékos - értéket ért el, főként az egekbe szökő energiaszámlák miatt.

Jelenleg az  Európai Bizottság előtt van az a javaslat, amely a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határát szabná meg – közölte Ursula von der Leyen, az uniós testület elnöke Strasbourgban szerdán. Az ukrajnai háborúról és hatásairól folytatott vitán kijelentette: a gázárak felső határát megfelelően kell kialakítani az ellátás biztonsága érdekében.