Megdöbbentő adatok láttak napvilágot a kávéfogyasztást illetően. A tavalyi naptári évben több mint öt százalékkal nőtt a globális kávéexport, a 2016/2017-es termésév első három hónapjában pedig 8,3 százalékkal bővült éves összevetésben.

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) által ismertetett adatok szerint a tavalyi naptári évben 118,42 millió zsák. Egy zsák 60 kilót tesz ki, így érdemes egy kis szorzást végezni. Összesen ennyi kávé exportjára került sor globálisan, a megelőző évi 112,47 millió zsák után – az októberben kezdődött termésév első három hónapjában 29,77 millió zsákra emelkedett a kivitel az egy évvel korábbi 27,49 millió zsákról.

Tavaly kiugróan sok kávét ittak világszerte – fotó: Shutterstock

Tavaly az arabica és a robusta kávéfajták exportja egyaránt nőtt – a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávéfajta kivitele 3,6 százalékkal 73,26 millió zsákra emelkedett 2016-ban, a robustáé pedig 4,5 százalékkal 45,16 millió zsákra nőtt.

Dupla, szimpla vagy tejes

A legtöbben továbbra is az eszpresszót fogyasztják, majd után jön a dupla és a tejes. Az egyik igen népszerű választás a kávéházakban nálunk is, sokan a franciák nagy kedvencével indítják a napot. A Café au Lait a franciák tipikus reggeli választása. Forró, de nem gőzölt tejjel készül, széles karimájú csészébe öntve, és ínycsiklandó péksüti mellé fogyasztva.

Egy csésze kávéban általában 100 mg koffein van; a koffeintartalom 80-175 mg között ingadozhat. Pörköléskor a kávéban a koffein szabaddá válik, és a klorogénsav egy része is elbomlik. A sötétebb pörkölésű kávéban kevesebb koffein van, mint a világosabban.

A koffein hatására az idegrendszerünkre koncentrálódik, így csökken az álmosság, fáradság érzetünk. Ugyanilyen jó hatással van a memóriára, koncentrációra, de állítólag még a depresszióra is. Hasznos lehet egy kávé, fejfájás, migrén esetén is, javítja az érzékelést ezáltal csökkentve a reakcióidőt.

Valójában nem tart „ébren”: a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradtságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni.