Napjaink egyik legégetőbb problémája, hogy egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal kell együtt élnünk. Amikor hirtelen sok csapadék esik, hó és eső formájában belvizet és árvizet okoz. A másik oldalról pedig visszatérő jelenség a tartósan csapadékhiányos időszak, mely súlyos aszálykárokat okoz.

A klímaváltozásnak – elismerjük vagy nem – óriási következményei vannak, amelyet mindenki megérez, így a növény- és állatvilág, valamint az emberiség is. Mit lehet tenni, amíg nem késő, míg a folyamatok visszafordíthatatlanná nem válnak?

belvíz

Belvízzel és aszállyal sújtott állomány (balra és középen) és az optimális állapot (jobbra)

A víz minden csöppjét meg kell őrizni, és csak azt a mennyiséget elengedni, amire már nincs szükség, így megakadályozni a pazarlást. És mi a mi felelősségünk a jobb eredmények elérésében?

Csökkentenünk kell a termelés kockázatát, és növelnünk kell a biztonságot.

Lehetőségünk van tározókat építeni (vész esetére is) belvizek, káros vizek tározására, és a tározók folyóvízzel való feltöltésére, hogy abból öntözni lehessen.

kukorica

Kukoricaöntözés – Paprét

A csatornahálózatot tartósan tisztán kell tartani és reverzibilissé kell tenni. Erősen javasolt a mezőgazdasági területeken a táblán belüli vízrendezést elvégezni. Ennek eszközei a rotációs árokásók, réselők, csatornanyitók ekék, vápakészítők.

kép

kép

Szakszerű réselés

Ezen eszközök kiváló márkái többek között a Dondi, az Aldo Biagioli eke, valamint csatornatisztításra a Ferri és a Greffet (sok más típusú gép mellett).

Dondi

Dondi árokásó munka közben

A tartós biztonság érdekében újra elő kell venni a drénezést is. A mai technikai színvonalon mindenki számára elérhetőek a drénezést végző eszközök. Erre jó példa az AFT100-as és a Soil-Max.

aft

AFT100-as

gép

Soil-Max

Egyszerű, de nagyszerű képviselője a drénezésnek továbbá a Rossetto vakond drénező.

A levezetett, lecsapolt vizek átemelésére a Pennacchio szivattyúkat javasoljuk, amelyek akár 1800-2700 köbméteres óránkénti teljesítménnyel dolgoznak. A gép kiválóan alkalmazható öntözésnél is a víz átemelésére.

A fenti eljárásokkal a területen a növények nem pusztulnak ki, nem lesz belvízkár, a mikroorganizmusok életben maradnak, valamint a vetés idejére optimális feltételek teremtődnek meg.

Első a biztonság, s hogy a talajunk állapota a növény és talajművelés számára is közel optimális legyen. Ehhez a vizet el kell rajta rendezni.

Második lépcső az öntözés, hiszen a növény vízigényét öntözéssel is ki kell elégíteni. Ezt elérendő – a tervezett terméshez – a vizet ugyanúgy kellene pótolni, mint azt tesszük az állatoknál, és saját magunk számára is. Az utánpótlásra az öntözéshez a csévélődobos öntözőberendezést (Casella, Nettuno) elsősorban konzollal javasoljuk.

Amennyiben nagy területet akarunk bevonni az öntözésbe a jövőben, ez energia és víztakarékos öntözéssel valósítható meg. Erre kiválóan alkalmasak a még alig használatos csepegtető és szalagos öntözőrendszerek.

A létünk és a jövőnk a víz!

„Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” – Antoine de Saint-Exupéry

víz

További információkért keresse fel honlapunkat!

Elérhetőségeink:
Ádám és Társa Kft.
Cím: 4028 Debrecen, Kassai út 12.
Weboldal: www.adamestarsa.hu
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/adamestarsakft/
E-mail-cím: info@adamestarsa.hu
Telefonszám: +36306196425