A magyar mezőgazdaság a jelenlegi lakosság dupláját, azaz 20 millió embert képes ellátni búzával, ami óriási eredmény – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán kedden este. Kiemelte: az ország kenyere biztosított, a búzatermés be van takarítva, fele étkezési, fele takarmányminőségű.

A miniszter szerint ez óriási eredmény, a klimatikus viszonyok, az időjárási nehézségek ellenére a gazdák mernek búzát termeszteni, pedig kényes növényről van szó.

Az idei búzatermés 4,84 millió tonna, ez 5-7 százalékkal kisebb a tavalyinál, de kiváló eredmény – jelezte, hozzátéve: Magyarország évente 2 millió tonna búzát exportál, a magyar búza nagyon keresett.

Kitért arra, hogy az eddigi adatok alapján várható a liszt- és kenyérár emelkedése, a búza árát felfelé hajtják a világszerte apadó készletek, a világban kevesebb búza van a raktárakban a korábbinál.

kenyér

Az eddigi adatok alapján várható a liszt- és kenyérár emelkedése – fotó: Pixabay

Kifejtette azt is, hogy a szőlő szürete minden eddiginél korábban kezdődött az idén, a minőség kiváló, reményeik szerint a boroknál a 2018-as kedvező évjárat lesz.