A napokban erőteljesen megindult a búza ára felfelé, a malmok pedig nagyon érzékenyek erre a folyamatra, így jogos az aggodalmuk, hogy a költségemelkedéseiket valamilyen szinten tovább kellene hárítaniuk a vevőik irányába – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrárközpontjának vezetője.

Kifejtette azt is, hogy az alapanyag – aratás után kezdődik az alapanyag-felvásárlás – a malomipari feldolgozás legmeghatározóbb költségeleme, de más költségelemekben is emelkedések láthatók. A munkaerő és az üzemanyag általánosan emelkedő költségelem. Így Fórián Zoltán szerint azok a hírek, amelyek a lisztáremeléssel kapcsolatosak, igaznak is bizonyulhatnak.

Még nem tudni pontosan, mennyivel drágul a liszt. Az agrárszakértő szerint ilyenkor nem szabad konkrét mértékeket emlegetni, hanem azt kell elmondani, hogy egy 10%-os búzaár-emelkedés nagyon komolyan veszélyeztetné a malmok amúgy is kis jövedelmezőségét. Mint mondta,

az emelkedő búzaártrend azzal függ össze, hogy sokkal kisebbek a tényleges aratási eredmények, mint a várakozásokban

– nemcsak itthon, hanem kontinensszerte is –, így az a kérdés, hogy meddig fog tartani az emelkedő tendencia.

liszt

Még nem tudni pontosan, mennyivel drágul a liszt – fotó: Pixabay

– Az áremelkedés háttérben az aszályos idő és az áll, hogy a negatív hírekre a tőzsdei szereplők érzékenyen reagálnak – állapította meg Fórián Zoltán.

Kisebb a termés, így az áraknak emelkednie kell és a malmoknak is tovább kell vinniük ezt az emelkedést.

Az emelkedés mértéke pedig több tényezőtől függ: egyedi üzleti pozícióktól, tárgyalási helyzettől, mikor fogytak ki a tavalyi búzából, mennyire hamar kell elővenni az újat, milyen arányokban hová értékesítik a lisztet, hiszen a Magyarországon őrölt liszt nagy része nagy kiszerelésű formában jut el másodlagos feldolgozókhoz, és alig 20%-a jut el a fogyasztóhoz közvetlenül csomagolt formában.

– A többi termékben, sütőipari termékben fogjuk másodlagosan érzékelni azt, hogy a költségek megemelkedtek, és az áraknak is ezt valamilyen mértékben követnie kell – világított rá az agrárszakértő.