A kötet bemutatja az informatika és az agrárium egyre szorosabban összefonódó kapcsolatának jelenlegi és jövőbeli irányvonalait, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az új, innovatív technológiák minél hangsúlyosabban és hatékonyabban lehessenek jelen a magyar gazdálkodók termelési folyamataiban, így mindennapjaiban is.

Sokakat már megbabonázott a helyspecifikus gazdálkodási szemlélet, de a kritikus tömeg  egyelőre még kivár a technológia bevezetésével – mondta Dr. Milics Gábor, a kötet egyik szerkesztője.

Milics GáborDr. Milics Gábor, a II. PREGA – Precíziós gazdálkodás - Digitalizáción innen és túl társszerkesztője – fotó: Agroinform.hu

A hazai gazdálkodás átlagában nem marad el az európai színvonaltól. A szakember szerint ahol nagy tömegű fejlesztések hiányoznak, az elsősorban a gépesítettség, de ami jelenleg ennél is kritikusabb, az a jól képzett munkaerő. Hiányzik a piacról az a réteg, akik egyrészt tisztában vannak a precíziós gazdálkodás alapjaival, másrészt kellően felkészültek a modern munkagépek használatára.

A hazai mezőgazdaságban azonban az elmúlt tíz évben a gazdák körében is egyre inkább

terjed a precíziós gazdálkodás fogalma.

Dr. Milics Gábor, a Széchenyi István Egyetem docense szerint egyre többen vannak azok, akik a rendszer egyes elemeit a gazdálkodási gyakorlat részévé tették. Bár nem precíziós gazdálkodási megoldás, de az automata kormányzás is egyre több erőgépbe kerül beépítésre, ami hozzásegíti a gazdálkodókat a legmodernebb eszközök megismeréséhez. Az is mondható, hogy ez az első lépés a szemléletváltáshoz, azonban szükséges megjegyezni, hogy az egyes technológiai elemek erőgép- vagy munkagépváltás esetén jelentős tőkebefektetést igényelnek.

Bolyki Bence

Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője – fotó: Agroinform.hu

A 11 évvel ezelőtti Agroinform.hu portál indítása óta látjuk a digitalizáció folyamatát az agrárium médiafogyasztásában, illetve azt is, hogy egyre inkább áttevődik erre a hangsúly. Ezért gondoltuk úgy 3 éve, hogy elérkezett annak ideje, hogy az online-marketing-konferenciáink után egy, kifejezetten az agráriumra fókuszáló digitalizációs konferenciát, a PREGA-t is elindítsunk – mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője.

prega

A könyv megjelenése alkalmából kötetlen beszélgetésre hívjuk a gazdálkodókat és a könyv szerzőit, melyről IDE kattintva tájékozódhatnak.

A III. PREGA Konferencia, melyen a kárpát-medencei és a környező országok gazdálkodóira is számítunk, kiváló esemény arra, hogy a precíziós gazdálkodást folytatók, a technológiát kutatók és az érdeklődők is felfrissítsék tudásbázisukat, megosszák az elmúlt év eredményeit, a technológiával elért sikereket, illetve az esetleges buktatókat. A 2017. február 22-én megrendezésre kerülő konferencia célja a szakmai szervezetekkel való szoros együttműködésen túl, hogy megnyissa az utat és felkeltse az érdeklődést a fiatalabb generáció számára is, hiszen a jövő mezőgazdasága rajtuk is múlik.

Kattintson IDE és rendelje meg a Precíziós Gazdálkodás – Digitalizáción innen és túl c. szakmai kiadványt!