E heti körkérdésünkben arra kértük a válaszolókat, hogy javasoljanak védekezési módot és növényvédelmi termékeket a gyümölcsültetvényekben aktuálisan megjelenő károsítók elleni védekezéshez.

Dr. Varga Zsolt – Hechta Kft.

Az idei szezon szélsőséges időjárása (aszály, késői fagyok) a gyümölcstermesztést érintette a legsúlyosabban. A fagykároktól függetlenül fontos az ültetvényekben a kórokozók és a kártevők elleni hatékony védelem, ugyanis ezzel mérsékelni tudjuk a következő időszakok károsító nyomását.

Az almaültetvények kihívást jelentő problémája a ventúriás varasodás és a tűzelhalás elleni hatékony védelem megvalósítása. Ezen betegségek elleni védelemben kiemelt szerepet játszik a réz hatóanyag, amelynek az ültetvények növényvédelmében betöltött jövőbeni szerepét erősíti az Európai Bizottság áprilisban kiadott rendelettervezete, amely értelmében a mankocebet tartalmazó növényvédő szerek engedélyét várhatóan az idei év 3. negyedévében visszavonják.

További fontos szempont, hogy az ültetvényekben kijuttatható maximális réz hatóanyag 28 kg/7 év mennyiségben szabályozott, így az ültetvények integrált növényvédelmi technológiájában meghatározó az olyan speciális rézkészítmények alkalmazása, amelyek kisebb réztartalom mellett is magas fajlagos felületborítást és hatékonyságot eredményeznek.

varasodás almán

Ventúriás varasodás az alma termésén – a folyamatos védekezés fontos a betegség ellen – Dr. Varga Zsolt, Hechta Kft.

A Vegesol® R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás- és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz.

Almatermésűekben a gyümölcsök viaszosodását követően, csonthéjasokban a betakarítás utáni lombvédelemre alkalmazhatjuk 0,3 %-os töménységben, maximum 2 l/ha dózisban, kerülve a perzselésre hajlamosító kijuttatási körülményeket (magas hőmérséklet, hatásfokozók, stb.). Szőlőben a peronoszpóra és orbánc elleni védekezésre használhatjuk fürtzáródásig 2 l/ha dózisban.

Napjaink növényvédelmi kihívásai megkövetelik a növények megelőző felkészítését a stresszhatások ellen. Ebben a kondicionális felkészítésben kiemelt szerepe van a speciális kálium-foszfor komplexeknek és a réznek. A KáPé Réz [NPK (4+19.5+19.5) + 2% Cu] olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését), ezáltal erősíti ellenállóképességüket. A KáPé Réz dózisa 2 l/ha, akár a Vegesol® R -rel kombinált kijuttatásban.

Szojka Tamás gyümölcs ágazati vezető – KITE Zrt.

Alma:

Jelentős eltérések tapasztalhatók az időjárásban az országon belül. Az ország keleti felében jelentős csapadék hullott, helyenként viharos jégesővel érkező felhőszakadások voltak. Az esős, magas páratartalmú időjárás kedvez a varasodás fertőzésének, és még a megfelelően kezelt ültetvényekben is előfordulhatnak a leveleken tünetek. A varasodás ellen, amennyiben a foltok blokkolása szükséges, célszerű a Syllit 400 SC 1,7-2,25 l/ha használata.

A rezisztencia kialakulásával szemben az alábbi más szerek használatát is javasoljuk. Ezek lehetnek a felszívódó Dagonis, Dicfor, Score 250 EC, Folicur 25 WG, Luna Experience, Domark 10 EC, Sercadis, Fontelis 20 SC. Ehhez kellenek azonban kontakt gombaölők is, mint a Buvicid K 370 SC, a Delan Pro, a Bravo 500, a Dithane DG, a Merpan 80 WDG, a Manzate 75 DF, a Manfil Plus 75 WG és az Orthocid 80 WDG kombinációja.

Az ültetvények jelentős része a tavaszi, többszöri fagy miatt részlegesen vagy teljesen károsodott. Azokban az ültetvényekben, ahol sajnos nincs jelentősebb termés, az előbb felsorolt gombaölők mellett bátrabban használhatunk réz hatóanyagú készítményeket, mint a Bordóilé Neo SC, Champ DP, Cuproxat FW, Bordóilé+ Kén Neo S.

A gyenge tél és a száraz tavasz miatt sok helyen magas volt a primer lisztharmatfertőzések nagysága, mely után jelentős szekunder lisztharmatfertőzés alakult ki. A jelentős fertőzési nyomás miatt szükséges a speciális lisztharmat elleni szerek használata: Cyflamid, Nimrod 25 EC, Topas 100 EC.

almafa lisztharmat

Sokfelé alakult ki jelentős szekunder lisztharmatfertőzés – fotó: KITE Zrt.

A levéltetvek terjedése folyamatos, mind a zöld-, mind a szürke alma-levéltetű esetében. Ellenük a következő rovarölőket alkalmazhatjuk: Aphox, Calypso 480 SC, Judo, Mospilan 20 SG, Teppeki, Vegarep EC.

Intenzív ültetvényekben több éve gond a fiatal hajtásokon a vértetű. Az ellenük való védekezésben elsődleges szempont a szellős korona kialakítása, majd a felszívódó szerek használata. Ezek a Movento, Calypso, Venus lehetnek.

levéltetű

A levéltetvek már tavasszal felszaporodtak, jelenlétük folyamatos a legtöbb kultúrán – fotó: KITE Zrt.

Szilva

A hamvas szilva-levéltetű tömeges rajzása esetén védekezésre javasoljuk a Mospilan 20 SG, Ninja Zeon 5CS, Teppeki és Rafting növényvédő szereket. A szilvamoly rajzása is elhúzódó, ezért célszerű ellene többször is védekezni. Erre jól használható a Calypso 480 SC vagy az Insegar 25 WG.

Meggy

A gyümölcsnövekedés időszakában, amennyiben sérülés éri az ültetvényünket, mindenképp védekezni szükséges. Gyümölcsrothadás ellen használhatjuk a Topas 100 EC és a Luna Privilege szereket.

Tápanyag-utánpótlás

A rendkívül változatos időjárás miatt az ültetvényeink folyamatos tápanyag-ellátása az egyik legfontosabb feladat. A hajtások növekedése folyamatos, emiatt a nitrogénpótlás mellett szükséges a levélen keresztül történő lombtrágyázás is!

A kalciumhiány megelőzésére a jobb szöveti szerkezet és a gyümölcs eltarthatóságának javítása érdekében a gyümölcsnövekedés időszakában 15 naponta a CAOS XT-t javasoljuk. Tapasztalataink szerint a CAOS XT hatékony kalciumforrás. A benne lévő összetevők lehetővé teszik a kalcium maximális felvehetőségét és a növényben történő mozgását a teljes vegetáció alatt. A termés szárazanyag-tartalma magasabb lesz, ezzel javítva a tárolási paramétereket.

A TUNDAMIX-ben a mikroelemek optimális keveréke teljesen oldható formában van. Megelőzi és korrigálja ezek esetleges hiányát. Prevencióként kisebb dózisokban az egész cikluson keresztül javasolt alkalmazni. Érdemes a dózist és a használat gyakoriságát súlyosbodó hiánytünetek vagy a növény számára kedvezőtlen környezeti körülmények esetén emelni.

Syngenta Kft.

A 2020-as évnek több szempontból is „újra” táblát szeretnénk mutatni, és nem akkor, ha szőlő és gyümölcstermesztésről beszélünk. Fejfájást okozott az időjárás. Több fagyhullám, szárazság, majd „mindent vivő” viharok. Emellett egy világméretű járvány, ami több ágazatát érintette az országnak, többek között a borágazatot is. Ennek következményeit, még nem is láthatjuk teljes mértékben, és a jövőre nézve nagyobb hatása lesz, mint azt a jelenben látjuk.

Az egyes gyümölcskultúrák vegyes képet mutatnak, és kijelenthetjük, hogy a csonthéjasok sínylették meg legjobban a szélsőséges időjárást. Az almatermésűekben is jelentős volt a fagykár, de vannak ültetvények ahol közepes vagy jó termés várható. Azokban az ültetvényekben ahol nem maradt termés, továbbra is kell fenntartó permetezéseket végezni, annak érdekében, hogy jövőre ne hátrányból indítsunk.

virágzik a szőlő

Virágzik a szőlő, jelentős kártétel még nem látható az ültetvényekben – fotó: Syngenta Kft.

A szőlő is viszonylag pozitív képet mutat, és szélsőséges növényvédelmi problémával nem kellett még szembenéznünk. Az almatermésűeknél eddig „lisztharmatos” évünk van, de gyakran lehet találkozni a varasodás tüneteivel is. Cégünk, a Syngenta Kft. javaslata lisztharmatra a Topas, illetve varasodásra a jól ismert Score készítmény.

A molykártevőkre szintén oda kell figyelni, a Syngenta tavalyi évben hozott piacra egy kifejezetten gyümölcsösökre kifejlesztett rovarölő terméket az Affirm Optit.

almamoly

Ideje a molykártevőkre is figyelni – fotó: Syngenta Kft.

Szőlőben a lisztharmat ellen már többször is kellett védekezni, és ha az időjárás csapadékos marad, akkor a peronoszpóra is megjelenhet. A szezon második felében a szürkerothadás elleni védekezés mellett a kontakt kén (Thiovit Jet) és a réztartalmú (Coprantol Duo) készítményeket is alkalmazzuk.

Az Agroinform.hu Növényvédelem rovatában rengeteg a témával foglalkozó cikket találsz, a minden héten megjelenő növényvédelmi előrejelzésünkben pedig folyamatosan beszámolunk a károsítók megjelenéséről és a fetőzés mértékéről.

Ha pedig kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatot!