A presszókávé növeli a koleszterinszintet – de csak az egyik nem esetében, a norvég kutatók eredményei szerint a másik nemnél a filteres főzőben készített kávé bír hasonló hatással - írja az infostart.hu
A presszókávé férfiak, míg a filteres kávé a nők esetében hordozza a koleszterinszint emelkedésének rizikóját – fotó: pixabay.com
Másképp hat a férfiakra és a nőkre
Már korábbi kutatások is bebizonyították, hogy a kávénak koleszterinszint-emelő hatása lehet, de azt most sikerült először kimutatni, hogy másképp hat a két nem esetében a szívbetegséghez és stroke-hoz is hozzájáruló magas koleszterinszint kialakulása szempontjából a presszókávé és a filteres kávé.
Annak érdekében, hogy kiderítsék, hogy a kávé főzési módja miként befolyásolja annak a koleszterinemelő hatását, 21 ezer 40 év fölötti tromsői lakost vizsgáltak meg – írja a Sky News.
A vizsgálat során megállapították, hogy:
- napi három-öt eszpresszót ivó emberek vérében nagyobb valószínűséggel volt magasabb a koleszterinszint, mint azokéban, akik nem fogyasztottak eszpresszót
- a három-öt eszpresszót ivó férfiaknál magasabb koleszterinkoncentráció jelent meg, mint a nőknél
- azoknál, akik legalább napi hat kávét ittak, magasabb volt a koleszterinszint, mint akik kevesebbet fogyasztottak ennél
- a hat filteres kávét fogyasztó nőkre is igaz volt az emelkedett koleszterinszint nagyobb rizikója, viszont az ugyanennyi filteres kávét ivó férfiakra nem
Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a presszókávé férfiak, míg a filteres kávé a nők esetében hordozza a koleszterinszint emelkedésének rizikóját. Az instant kávé fogyasztása és a koleszterinszint emelkedése között nem tudtak összefüggést kimutatni.
A kávéfogyasztásnak egészségügyi következményei lehetnek
"A legfontosabb eredmény az, hogy a presszókávé-fogyasztás szignifikánsan összefüggésbe hozható a megnövekedett összkoleszterinszinttel. A kávé a leggyakrabban fogyasztott élénkítőszer világszerte, emiatt még a kis egészségügyi hatások is jelentős egészségügyi következményekkel járhatnak. A presszókávé és a szérumkoleszterin összefüggéseiről szerzett ismeretek bővülése javítani fogja a kávéfogyasztásra vonatkozó ajánlásokat" – fogalmaztak a szerzők.