Világszerte felmérések igazolják a madarak sántaságának széleskörű elterjedését. Az esetek közel 80%-ában a BCO (Bacterial Chondronecrosis and Osteomyelitis), azaz a baktériumok okozta porcelhalás és csontvelő-gyulladás van a háttérben, amely 5% elhullással is járhat, de a kevésbé érintett madarak esetében is súlyos gazdasági károkat okoz, ugyanis a korlátozott mozgású madarak képtelenek megfelelően enni és inni, így

a testtömeg-gyarapodás és a takarmány-hasznosulás romlik.

A BCO sántaság leggyakrabban a hosszú élettartamú és a nagy növekedési erélyű madarakat érinti. A brojlerek 10-15%-a szenved a BCO szubklinikai formájától, ami már a fiatal madarakban is megjelenik. Különböző európai tanulmányok szerint az érintett madarak 14-30%-ánál a sántasági pontszám több mint 3.

BCO (Bacterial Chondronecrosis and Osteomyelitis), azaz a baktériumok okozta porcelhalás és csontvelőgyulladás

A BCO sántaságot a combcsont fejének bakteriális fertőzése okozza, amely annak elhalásához vezethet. A betegség kórfejlődésében a fakultatív kórokozóknak van a legfőbb szerepe, melyek elszaporodnak a bélrendszerben, majd a bélfal-gát fellazulása miatt betörnek a vérkeringésbe. Ezt elősegítheti valamilyen immungyengítő hatás (mikotoxinok, IBD, MD) és a kokcidiózis is.

A mikotoxinok azzal is súlyosbítják a problémát, hogy növelik a bélfal átjárhatóságát, ezzel megkönnyítik a kórokozók véráramba kerülését. A véráramba jutott baktériumok a combcsont fejében lévő kapillárisokban megakadnak, kolonizálódnak és beolvasztják a csontot, melynek sántaság a következménye. A folyamatban szerepet játszanak az intenzív növekedés és a rossz padozat miatti mikro-repedések is.

baromfi

baromfi

A madarak sántaságának háttérben a BCO (Bacterial Chondronecrosis and Osteomyelitis), azaz a baktériumok okoztaporcelhalás és csontvelőgyulladás van

A megelőzésnél fontos, hogy megakadályozzuk a bélflóra egyensúlyának felborulását. A bélbetelepítése hasznos baktériumokkal (szinbiotikum) segít a baktériumok véráramba jutásának csökkentésében a kompetitív gátlás által, valamint immunmoduláló hatásuk segít a madaraknak hatékonyabban szembeszállni a kórokozókkal. A PoultryStar® egy több törzsből álló szinbiotikum, amely támogatja az egészséges bélflórát a specifikus probiotikus mikroorganizmusok és prebiotikusfrukto-oligoszacharidok által, ezáltal javítja a madarak bélrendszerének egészségét és immunrendszerének működését.

PoultryStar® egy több törzsből álló szinbiotikum,amely támogatja az egészséges bélflórát

A mikotoxinok bélfalkárosító és immunszupresszív hatását a Mycofix® terméksorral védhetjük ki, mely a leginnovatívabb, széles spektrumú termék a mikotoxinkockázat kezelésében, mivel három stratégiát ötvöz egybe, beleértve a toxinok megkötését, enzimatikus átalakítását és a biovédelmet.

BIOMIN Magyarország Kft.
+36 23 703 016
office.hungary@biomin.net
www.biomin.net