A Monsanto a németek több ajánlatát is visszautasította már, azonban a Bayer szerint ezúttal előrehaladott tárgyalások folynak a két vállalat között, ugyanakkor még nincs garancia a megállapodásra – írja a BBC.com.

A Bayer kezdő ajánlata részvényenkénti 122 dollár volt májusban, majd a vállalat megtette minden idők legnagyobb készpénzes vételi ajánlatát, 62 milliárd dollár értékben, amelyet szintén visszautasított a Monsanto. Ezt az ajánlatot júniusban részvényenként 125 dollárra, azaz 64 milliárd dollárra emelte, de ez sem volt elég. A jelenlegi ajánlat 127,5 dollárt jelent részvényenként.

Ha az üzlet összejön, azzal létrejöhet a világ legnagyobb agrár-vegyipari vállalata, amely piacvezetővé válna az USA-ban, Európában és Ázsiában is. A Monsanto főleg a genetikailag-módosított vetőmagjai miatt ismert, amely miatt igen sok kritika éri a céget.

Bayer

A gazdaszervezetek a magasabb áraktól tartanak – fotó: Shutterstock

A mezőgazdaság szereplői attól tartanak, hogy a vállalatok összeolvadása kevesebb választási lehetőséget és magasabb árakat fog jelenteni a termelők számára. Ahogyan arról az Agroinform.hu korábban beszámolt, számos más fúzió valósult meg a közelmúltban a szektorban. A riválisok közül a Dow Chemical, DuPont és a Syngenta is bejelentett hasonló összeolvadást.

Bennfentesek szerint, ha a vállalatok meg is állapodnak, még akkor is ki kell dolgozniuk egy közös stratégiát, arra vonatkozóan, hogy hogyan fogják kezelni a lehetséges szabályozási akadályokat.