A közlemény szerint a felügyelőséghez szeptember 27-én érkezett bejelentés arról, hogy halpusztulást észleltek a Fekete-víz Drávához közel eső szakaszán. A helyszínre kivonult a megyei katasztrófavédelem, a megyei kormányhivatal állategészségügyi igazgatósága és a vízügyi felügyelőség is.

A katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laboratóriuma a vízből, az állategészségügyi hatóság pedig az elhullott halakból vett mintát. Az adatok kiértékelése folyamatban van. A közlemény szerint  az eset után újabb halpusztulást nem tapasztaltak. Több pécsi hírportál adta hírül hétfő reggel, hogy tömeges halpusztulásra figyeltek fel a Fekete-víz Drávához közeli szakaszán Baranyában. Az értesülések szerint egy horgász néhány száz méter megtétele alatt két tucat élettelen csukát emelt ki a vízből, és további nagyon sok haltetemet, illetve láthatóan az életéért küzdő, pipáló süllőt, harcsát, sügért látott.

A beszámolók szerint a pusztulás múlt kedden kezdődött. Szürkés, zöldes, habos volt a víz, és a halak megfulladtak, nem jutottak elegendő oxigénhez - jelentették a hírportálok. Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő hétfőn közleményben jelezte, hogy haladéktalan tájékoztatás kért az Ormánság területén átfolyó Fekete-víz Drávához közeli szakaszán történt aggasztó méretű halpusztulás miatt.

Illusztráció: bama