Hollandia világviszonylatban élen jár a víztakarékos hajtatóházi paradicsomtermesztésben. Ebben az évben különösen nagy szükség volt a víztakarékosságra, mivel az Európát sújtó szárazság miatt más rendszerek csak jóval nagyobb öntözővíz-mennyiséggel és többletköltséggel tudták életben tartani növényeiket – írja a hortidaily.com.

Marcel van der Knaap 14,6 hektáros hajtatóházában a paradicsomot úgynevezett „zéró-pazarlás” rendszerben, műanyagba csomagolt kőzetgyapot táptalajon termeszti.

paradicsom

A gazda a paradicsomot műanyagba csomagolt kőzetgyapot táptalajon termeszti – fotó: LTO Glaskracht

A növekedés kezdeti szakaszában a táptalajt vízzel itatják át. Néhány héttel később a gyökereknek levegőre van szükségük, ezért a vizet a műanyag borításon lévő apró lyukakon keresztül lecsapolják, és gyűjtőtartályokba vezetik, ahol UV fény és speciális szűrők segítségével eltávolítják belőle a szennyeződéseket és az esetleges kórokozókat. Majd az így megtisztított vizet a külön tartályokba gyűjtött esővízzel keverve és megfelelő tápoldatokkal dúsítva visszavezetik a növényekhez.

A kőzetgyapot táptalaj nem érintkezik a földdel, így a termelő könnyen észlelheti, és megszüntetheti a szivárgásokat.

Évente egyszer a kőzetgyapot táptalajt és a növényeket teljesen kicserélik, és a hajtatóházat kitisztítják, fertőtlenítik. A termesztés utolsó fázisában az öntözővizet fokozatosan csökkentik, hogy a kidobandó táptalaj minél kevesebb vizet vigyen magával.