Abdelwaheb Matar üzletemberekből álló delegáció kíséretében érkezett Magyarországra. Megtekintette az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) és tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel. Látogatása során üzletember találkozókat is szerveztek.

A VM közleménye szerint a tunéziai fél érdeklődést mutatott a magyar tudományos és technológiai fejlesztések, valamint a kutatás-fejlesztés-innováció területén a magyar tudástranszfer iránt, például a megújuló energiánál és a biotechnológiánál. Együttműködési megállapodás aláírását szorgalmazza a tunéziai fél a kézművesség területén is, továbbá a turizmus fejlesztését szolgálják a jelenleg folyó tárgyalások a közvetlen Budapest-Tunisz repülőjárat újraindításáról.

A vízügy, vízgazdálkodás területén történő együttműködés elmélyítésére is hamarosan sor kerülhet, mivel a tunéziai mezőgazdasági miniszter részvételét tervezi az októberi Budapest Víz Világtalálkozón. A tunéziai fél a novemberi tuniszi mezőgazdasági kiállításra és Food Expóra meghívta Fazekas Sándort, továbbá Jakab Istvánt, a parlament alelnökét, a Magyar Nemzeti Agrárkamara vezetőségét, valamint több jelentős magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai szervezet és vállalat vezetőjét a kapcsolatok további elmélyítése érdekében.

A közlemény emlékeztet, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) együttműködési megállapodásokat írt alá tunéziai partnerszervezetekkel. Az exportfejlesztést célzó a CEPEX, illetve a befektetés-ösztönzést elősegítő FIPA, valamint a HITA közötti megállapodások a VM értékelése szerint  óriási távlatokat nyitnak mind kereskedelmi, mind befektetési szempontból, amihez az EXIM Bankkal folytatott tárgyalások során előirányozott háttértámogatás is jelentős mértékben hozzájárul.

Illusztráció: Tunisz.hu