A tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében jelezte: VM bejelentésekből értesült arról, hogy az osztrák Vier Pfoten International aktivistái ismét személyesen zaklatják a magyar libatenyésztőket. A közlemény kiemeli: a Négy Mancs néven ismert állatvédő szervezet olyan minőségbiztosítási és tájékoztatási rendszert működtet, amely sem a magyar, sem az európai uniós jogszabályoknak nem felel meg. Az osztrák szervezet tevékenységével már eddig is több tízmilliárd forintos kárt okozott a hazai mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak - emlékeztet a VM.

Az agrártárca közleménye hangsúlyozza, hogy a magyarországi gazdálkodóknak semmilyen tájékoztatási kötelezettségük nincs a Négy Mancs felé. Ennek értelmében a gazdálkodók nem kötelesek az aktivistákat szóban vagy írásban tájékoztatni, a telepeikre őket beengedni, valamint kép- és hangfelvételek készítéséhez hozzájárulni - írta a VM.

A Daily Mail angol magazinban és a Test című német lapban jelentetett meg a Négy Mancs a libaágazatot lejárató, a VM szerint manipulatív fotókat. "Ezzel a külföldi közvéleményt kívánják elriasztani, és Magyarország-ellenes hangulatot gerjesztenek" - közölte akkor a szaktárca. Azt is jelezte, hogy a Négy Mancs alapítvány magyarországi tevékenysége német-osztrák gazdasági lobbiérdekeket szolgál, és a szervezet feketelistáján szereplő, legális, a hazai és az európai uniós jogszabályoknak is messzemenően megfelelő tevékenységet végző cégek valamennyi termékükkel kiszorultak a német és az osztrák piacokról a kampány következményeként.

Az alapítvány ellen jelenleg több kártérítési per van folyamatban Magyarországon, egyebek mellett a Hungerit Zrt.-nek 2011-ben a Fővárosi Törvényszéken indított pere körülbelül 500 millió forintos kárigénnyel.