A közlemény szerint az államtitkár az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén birtoktest használatához jutottaknak is itt nyújtotta át az okiratot. A földeket a természetvédelmi korlátozások betartásával hasznosítják a jövőben.

A felszabaduló földek haszonbérleti pályázataival a jelenlegi kabinet kiemelten a pályakezdők és az agrárközéposztály érdekeit szolgálja. Ennek jegyében 110 ezer hektárt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, 140 ezer hektárt pedig a nemzeti parkok adnak a gazdáknak használatba - idézi az államtitkárt a VM közleménye.

Szilágyi Gábor, a HNPI igazgatójának tájékoztatása szerint első ütemben több mint 15 ezer hektárt hirdettek meg. A 122 birtoktestből 12 ezer hektár művelésének jogára 116 szerződés jött létre. Több mint 2500 hektárt 25 fiatal gazda nyert el, így az eredményesen meghirdetett földek körülbelül ötödén dolgozhatnak a jövőben - ismerteti a megoszlást a minisztérium.

A pályázatok második körében, 2013 szeptemberében mintegy 53 ezer védett ingatlant hirdet meg a HNPI, így év végéig összesen 65 ezer hektár földet juttat a gazdáknak.

Veress Balázs, az ANPI igazgatója szerint a mezőgazdasági termelésnek és a természetvédelemnek a vidék jövője érdekében  együtt kell haladnia. A nemzeti park első ütemben mintegy 700 hektárt hirdetett meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 7 érvényes pályázattal 6 gazda nyert - közölte a tárca. A kormány a családi gazdaságok és az agrárközéposztály gyarapodása érdekében folytatja a Földet a gazdáknak programot - olvasható a VM közleményében.