A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével (AGRYA) és a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) együttműködésben szervezett esemény lehetőséget adott a terület magyarországi és nemzetközi képviselőinek a találkozásra, és élénk vita alakult ki a KAP zöldítési elképzeléseiről és ezek a magyar mezőgazdaságot érintő következményeiről.

A Roadshow-val az ELO és a Syngenta új, előrelátó és megoldásközpontú szemléletet kezdeményez a természeti erőforrások és a biodiverzitás ’on-farm’ kezelésében Európa-szerte. A hazai esemény a harmadik az események sorában, amelyek a helyi döntéshozókat célozták meg azzal a szándékkal, hogy a gazdaságok, farmok szintjén bevezetendő zöldítési intézkedéseket támogassák.

A Roadshow által hirdetett Multifunkciós Vidék elképzelés a kereskedelmi gazdaságok olyan kevésbé produktív és marginális területeinek proaktív kezelésére utal, mint például a termőföldek szegélye és a sövény, ami fontos eszközzé válhat, és amivel a mezőgazdaság hozzájárulhat egyedülálló természeti tőkénk és az ökoszisztéma szolgáltatások megőrzéséhez.

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár vezette be az első panelt és a magyar parlamentben folyó zöldítési megbeszélések jelen állásáról tájékoztatott. Őt Glattfelder Béla, az EU Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja, valamint Dr. Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató helyettese hozzászólásai követték. Ezekből képet kaphattunk a zöldítési megbeszélések aktuális helyzetéről európai és nemzeti szinten, valamint azokról a kihívásokról, amelyek még mindig megnehezítik ezen intézkedések hatékony bevezetését.

A tudományos közösség képviselői, zöld nem-kormányzati szervezetek és ipari szakemberek beszéltek arról, hogy a fenntartható élelmiszertermelésben alapvető szerepet játszik a biodiverzitás megőrzése. Az összes jelenlévő kétségtelenül hisz a mezőgazdaság és a természetvédelem közötti egyensúly fontosságában. Abban a tekintetben merülnek fel nehézségek és bizonytalanságok, hogy hogyan segíthetnek a zöldítő intézkedések ezen cél elérésében, és ha segítenek, hogyan lehet őket bevezetni a mezőgazdasági üzemben, hogy ugyanakkor biztosítani lehessen a magyar mezőgazdaság jövedelmezőségét.

A budapesti Roadshow rendezvény hasznos platformot teremtett ezen bizonytalanságok megbeszéléséhez és nyílt párbeszédet kezdeményezett új, praktikus megoldások reményében, amelyek a termelők és a döntéshozók számára is elfogadhatók. Az érdeklődők számára a szervezők holnap lehetőséget adnak a Syngenta Balaton melletti kisérleti programjainak megtekintésére, hogy bemutassanak néhány alternatív megoldást a zöldítésre.