A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a betakarítási koordinációs bizottság záróülését követő sajtótájékoztatón elmondta: az idei gabonatermés alig magasabb, mint az elmúlt időszakban legszerényebb, 2003-as mennyiség, amikor 8,7 millió tonnát takarítottak be.
Az alacsony termés ellenére a megtermett gabona elegendő az ország igényeinek fedezésére, bár az árak magasak - jegyezte meg a szakállamtitkár.

Benedek Fülöp kiemelte a napraforgót, amelynek ára egy év alatt megduplázódott, s most tonnája 110 ezer forint körül mozog. A betakarított termés 11,2 százalékkal esett vissza. A betakarított őszi búza mennyisége 8,87 százalékkal, a kukoricáé előzetes számok szerint 51,93 százalékkal csökkent 2006-hoz képest. Jelentős termésnövekedésre volt képes ugyanakkor a repce, 47,16 százalékkal emelkedett a betakarított mennyiség 2007-ben. Jövőre további növekedés várható, hiszen a tavalyinál több mint 10 százalékkal nagyobb vetésterületen, 255 ezer hektáron került mag a földekbe - jelezte Benedek Fülöp.
A csapadékos ősz általában kedvezően hatott az őszi vetésű növényekre. Az 1,123 millió hektáron elvetett őszi búza 56 százaléka a legfrissebb állapotminősítés szerint jónak mondható. Egy évvel korábban az akkor elvetett búzának csupán 31-32 százalékát lehetett jónak minősíteni. A szakállamtitkár kitért arra, hogy a kertészeti kultúrák közül az almatermés sínylette meg a tavaszi fagykárt. A tavalyi 537 ezer tonnához képest csupán 147,9 ezer tonna termett. A beérkezett fagykárigény 17 milliárd forint, amiből az állam 6 milliárd forintot tud kifizetni. Szőlőből is kevesebb termett: a 2007-ben leszüretelt 3,2 millió tonnánál csaknem 800 ezer tonnával több termett tavaly.