20 év nemcsak az emberek, hanem egy cég életében is küzdelemmel teli, de nem csak nehézségekben, hanem örömökben is gazdag. Az 1991-ben Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt által alapított vállalkozás az első években kizárólag alkatrészek forgalmazásával foglalkozott, 1995-ben mezőgazdasági gépekkel és azok szervizelésével, 2004-ben pedig építőipari gépekkel bővítették kínálatukat.

„A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cég, hanem a szolgáltatás eredménye.”

Henry Ford gondolatát mottóul választva a tulajdonosok a kezdetektől napjainkig minőségi szolgáltatásra törekedtek és törekszenek azóta is, csak kiváló minőségű alkatrészek és magas műszaki színvonalú gépek forgalmazására vállalkoznak.

 

Ez az irány meg is hozta a gyümölcsét: a cég kezdeti 13 millió forintos forgalma az átgondolt vezetés és a lelkes munkatársak segítségének köszönhetően 2001-re már elérte a 16 milliárd forintot, 2009-ben pedig - az előző évit mintegy 200 millióval meghaladva – az 57,2 milliárd forintot érte el. Ezzel a bevétellel az Axiál Kft. a HVG 500 legnagyobb forgalommal rendelkező hazai vállalatát tartalmazó rangsorában 2010-ben a 128. helyre került. Kapcsolt vállalkozásokon keresztül pedig tevékenysége túllépte az országhatárokat is, jelen van Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában is.

A magyar vállalkozások számára szállított több százezer tonna alkatrész, a mintegy 21 ezer új, és közel 10 ezer használtgép, a több ezer megjavított vagy felújított gép és a közel 1 millió bérmunkához, vagy bérgép szolgáltatáshoz kapcsolódó munkaóra mellett még nagyobb eredménynek tekintik, hogy mintegy 21 ezer olyan mezőgazdasági és építőipari cég tevékenykedik ma Magyarországon, amely tartósan és visszatérően vásárol gépet, vagy ahhoz kapcsolódó műszaki szolgáltatást az Axiál Kft-től.

 

Axiál Szakmai Napok

Az Axiál Kft. széles termék- és szolgáltatás választékának megfelelő szintű megjelenítése lehetővé és indokolttá tette egy önálló rendezvény megszervezését. Lajosmizse mellett, 2002-ben nyitotta meg először kapuit egy önálló kiállítás AXIÁL Szakmai Napok néven. A 2002 és 2008 között eltelt 7 év során a rendezvény az ország mezőgazdaságban és építőiparban dolgozó vállalkozói között a tavaszi évad meghatározó informálódási találkozóponttá nőtte ki magát, összességében több mint 100.000 hazai mezőgazdasági és építőipari vállalkozó fordult meg a közben Európa-hírűvé vált eseményen.

2009-ben a lajosmizsei helyszínnel szakítva az AXIÁL Kft. a cég alapításának 18. évfordulója alkalmából már a bajai központjába hívta meg partnereit, az elmúlt 18 év közösen elért eredményeit megünnepelni.

A 16 mezőgazdasági és 6 építőipari gépmárka több mint 200 kiállított új gépe, az Axiál Kft. használtgép kínálatnak legjava, valamint 22, az országban élőben először látható gépújdonság mind-mind az idén 10. alkalommal megrendezett Axiál Szakmai Napok szakmaiságát erősíti. Ezzel együtt a programok a szakma, a szórakozás és a gasztronómia hármasára épülnek: mezőgazdasági és építőipari gépshow, veterán gépek, gépbemutatók, gyermekprogramok, bor- és pálinkafalu, valamint tájjellegű konyha várja az érdeklődőket a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az építőipar területéről érkező kiállítókkal kiegészülve.

A cél változatlanul Dél-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és építőipari gépesítéshez kapcsolódó kiállítását felépíteni minden év márciusának második felében Baján, hiszen ez az utolsó olyan időpont, mely még megelőzi a tavaszi munkák kezdetét, így a nagyobb feladatok megkezdése előtt kiváló alkalom, hogy a Szakmai Napokra látogatók tájékozódjanak a következő szezon lehetőségeiről.

AZ M6-os autópálya déli szakaszának tavalyi átadásának köszönhetően, a rendezvény megközelíthetősége jelentősen javult az elmúlt évekhez képest, hiszen Baja mindössze 20 kilométer távolságra fekszik az autópályától.

Célirányosan előre

Bár az elmúlt két év során a géppiac jelentős csökkenése volt Európa-szerte tapasztalható, a gépértékesítést követő, a gépek hatékony és üzembiztos üzemeléséhez nyújtott műszaki szolgáltatásokat és alkatrészellátást kiemelten kezelő hosszú távú stratégia ebben a helyzetben is stabilitást tudott adni a cégnek. Az Alkatrész- és Szervizüzletág folyamatos jelentősége mellett 2003 óta, ha kisebb mértékben is, de a használtgép értékesítés is húzóágazat lett. Ez a három üzletág komoly stabilitást tudott adni egy olyan évben is, amikor az új gépek forgalma az előző évinek nagyjából a 30%-ára esett vissza. Konkrét számokkal élve az Axiál Kft. által 2010-ben elért nettó 33 milliárd forintos forgalma 5-10%-os eltéréssel ugyanazt hozta, ami egy géptámogatás nélküli 2009-es évre volt várható. Ez az eredmény pedig valahol leképezi a magyarországi piac alakulását is, hiszen a mezőgazdasági szektor 2009-es 130 milliárdos gép és eszköz beszerzések értéke 2010-re 40 milliárd forintra csökkent.

Az Axiál Kft. üzletpolitikája változatlan, célja, hogy a magyar mezőgazdaság és az építőipar részére tartósan használható gépeket szállítson, amelyekhez gyors és szakszerű szervizt és alkatrészellátást biztosítson, amely szolgáltatást úgy kívánja nyújtani, hogy közben a vevői igényeket folyamatosan szem előtt tartja.

A partnerek akkor lesznek képesek tartósan magas színvonalú termelést végezni, ha a kiváló minőségű gépek mellett kiváló minőségű alkatrészekhez és szolgáltatáshoz is hozzájutnak. A jövő útja mindenki számára a fejlődés útja kell, hogy legyen: az általános gazdasági megtorpanás ellenére kivezető út csakis előre van, így a cég hosszú távú stratégiájának részeként 2011-től kezdődően az Axiál Kft. mintegy 1,5 milliárd forintnyi, részben zöldmezős beruházással fejleszti telephely hálózatát és ezen keresztül a nyújtott szolgáltatások színvonalát.

2011 áprilisában nyitja meg az Axiál Kft. 15. telephelyét Békéscsabán. Ezzel nem csökken az orosházi telephely fontossága sem, hiszen a továbbiakban feladata a partnerek még teljesebb kiszolgálása Békés megye nyugati részén, valamint Csongrád megyében.

Csornán és Miskolcon új fejépületek épülnek, amelyek megnövelt alapterületükkel lehetővé teszik az alkatrész kiszolgáló területek megnövelését, ezáltal az ügyfelek gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálását. A csornai új fejépületre plusz egy emeletet húznak, ahol irodák kapnak majd helyet, Miskolcon pedig a raktár területét másfélszeresére növelik.

Miskolcon a tavalyi árvíz után a szervizműhelyt modernizálták, területét és belmagasságát növelték, hogy a nagyobb gépek javítását is fűtött helyen végezhessék el az Axiál Kft. miskolci szervizes szakemberei, Csornán pedig már 2010-ben lezárult az alkatrész raktár kapacitásbővítése is.

Ezzel együtt Pécsett és Dombóváron 2011 tavaszán zöld mezős beruházással egy-egy új komplett telephely építését kezdi a cég azzal a céllal, hogy ezen telephelyek esetében tovább javuljanak a szerviz és alkatrész ellátás feltételei. Szolnokon és Zalaegerszegen pedig hasonló céllal első lépésben új telephelyet vásárolnak, majd következő lépésként ezeken a telephelyeken is teljesen új, modern műhely és kiszolgáló épületek építésével kívánnak a szolgáltatási színvonalukon emelni.

Az említett beruházásokat és az azokkal kapcsolatos munkálatokat 2012 végéig tervezik lezárni.

Az, hogy az Axiál Kft. jó úton halad, az egyre bővülő partnerkörön kívül a 2011 augusztusáig elnyert Business Superbrands kitüntető cím is mutatja: Az elismerés odaítélésekor megfogalmazott elvek szerint a Superbrands az a márka, amely a saját területén kitűnő hírnevet szerzett, és a márkához kapcsolt értékek olyan érzelmi és/vagy kézzelfogható előnyöket nyújtanak, melyeket a fogyasztók elvárnak és elismernek.