1. Fáradt motorolaj

Ez a "kutyaharapást szőrével" műhely változata. Sok szerelő esküszik rá, hogy a koszos kész fáradt olajba áztatás után percek alatt megtisztítható. Végül is, ha már úgyis koszos a kezed, egy kis olaj már tényleg nem árthat.

2. Kesztyű. De milyen?

Talán a legegyszerűbb módszer a kesztyű választásánál, hogy amiben telefont tudsz nyomkodni, abban a kis csavarokat is érzed. Persze azért, ha levesszük a „nagyflexet” a polcról, vagy bekapcsoljuk a hegesztőt, vegyünk ahhoz illő kesztyűt. De látni olyan megoldást is, hogy valaki a szövet, vagy bőrkesztyű alá felhúz egy műtős kesztyűt, így ami szennyeződés átjut az első rétegen, azt a vékony gumiréteg feltartóztatja. Nyilván amikor kerékanyát lazítunk, egy ilyen vékonyka gumikesztyű másodpercek alatt nyúlik többszörösére és adja meg magát, de egyszerűbb munkáknál hasznos lehet.

Egész napos szerelés? Több módszer is van arra, hogy eltüntessük az olajat a kezünkről – Fotó: pixabay

3. Kézkrém

Valószínűleg ezt már mindenki próbálta, és valamilyen szinten működött is. A lényege, hogy szerelés előtt alaposan bekrémezzük a kezünket, így a pólusok telítődnek és nem tudják beszívni az olajat. De férfiemberek lévén milyen dolog már, hogy kézkrémet tartunk a műhelyben?

Mikor egyébként is csak akkor használunk ilyen kencéket, amikor már kirepedezett a bőr és az 50-es smirgli papír szinte puha selyemnek tűnik a kézfejünkhöz képest. De! Tegyük félre a kézkrémekkel szembeni ösztönös gyűlöletet és próbáljuk ki a következő olajosabb szerelésnél. Persze kapható már kifejezetten szereléshez gyártott kézkrém, ha attól jobban érezzük magunkat, hogy a virágszirom helyett fogaskerék van a tubuson, akkor válasszuk az utóbbi verziót.

4. Speciális, de kapható

Elég sok gyártó felismerte, hogy a klasszikus állagú kéztisztítószerek nem működnek például egy jól beszívódott grafitos zsírral szemben. Vagyis működnek, ha valami rendkívül durva anyaggal dörzsöljük. Viszont akkor a második nap végére nem marad mit dörzsölni, mert a bőrünk azért véges idővel áll ellen a dörzsiszivacsnak és körömkefének.

Viszont, ha az anyag már tartalmaz olyan adalékot, mely nagyban segíti a kosz leválasztódását, akkor az oldószerek is roppant hatékonyan tudnak érvényesülni. Szóval érdemes olyan kéztisztítót választani, ami valamilyen dióhéj őrleményt, fűrészport vagy más, sok esetben egyébként természetes adalékot tartalmaznak. Tapasztalataink alapján hasonló hatás érhető el, mosogatószer és fazéksúroló por összekeverésével.

szerelés után oldajos marad a kéz

Lehetőleg ne használjunk mérgező anyagokat az olaj eltávolításához, mint amilyen például nitro hígító – Fotó: pixabay

Nem túl egészséges

Amikor minden mindegy. Vannak helyzetek, amikor már nincs lelkierőnk hosszú percekig súrolni a kezünket, és a leggyorsabb megoldás is lassúnak tűnik. Akkor kerül le a polcról a féktisztító, a nitrohígító, a lánctisztító, a Brigéciol, a hideg zsíroldó, és még olyan mérgek, amikről nem is tudtuk, hogy ott vannak a műhely valamely szegletében, és az is valószínű, hogy néhány gyártását a porosodási idő alatt be is tiltották.

Nyilván nem vagyunk álszentek, mert aki szerelt már reggeltől estig, az tudja, milyen mikor a fekete kézről azonnal eltünteti a szennyeződést valamelyik fent említett vegyület, de azért jó tisztában lenni, hogy mit írnak például a nitro hígítóról. „Erős méreg. Gyomorból felszívódva, bőrrel érintkezve és a gőzeit belélegezve is mérgező. Az enyhébb mérgezés tünetei a fejfájás és a hányinger. A súlyosabb mérgezés látási zavarokat okoz és akár halálhoz is vezethet.”

További érdekes hírekért keresd fel a Gazdaélet és a Gépészet rovatot! Ebben a fórumban pedig éppen MTZ szerelési tippeket osztanak meg egymással a résztvevők.