A kertészkedés egy szuper hobbi, hiszen úgy élvezhetjük a természet közelségét, hogy nem kell messzire mennünk, ráadásul a munkánk gyümölcsét nap mint nap élvezhetjük a teraszon pihenve. Azonban sokan az egész napos munka után érnek haza, amikor már sötét van, így nincs lehetőségük megfelelően gondoskodni a kertről. Vagy mégis?

Szerencsére ma már akadnak olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a kerti munkálatokat akár sötétedés után is folytassuk, ha éppen úgy tartja kedvünk. Ezek a megoldások nemcsak praktikusak, hanem kényelmesek is – ismerjük meg ezeket a lehetőségeket!

lámpák kertészkedéshez

Számos megoldás létezik arra, hogy a kerti munkákat akár sötétedés után is folytassuk – fotó: 123rf.com

Az esti kertészkedés előnyei

Az egyik legfőbb ok, amiért sokan imádnak este tevékenykedni a kertben, az nem más, mint a nyugalom és a béke. Az éjszaka csendesebb, mint a nappal, hiszen nincsenek a szomszéd udvarban játszadozó gyerekek, nem dudálnak az utcán az autók és így tovább. Azaz: nincsenek zavaró tényezők, így mi teljes egészében bele tudunk merülni a munkálatokba.

Mindezt ráadásul úgy tehetjük meg, hogy közben senki nem zavar minket, hiszen a napközbeni teendőkkel ekkorra már végzünk – tehát, amennyiben szívesen kertészkedünk, ez egyfajta énidő is lehet a számunkra. Az egyedül végzett kertészkedés a nyugtató félhomályban időt adhat a gondolataink rendezésére és az elcsendesedére.

Ez ráadásul a növényeknek is jót tehet: az öntözésre például az éjszaka remek időpont, hiszen ilyenkor általában hűvösebb van, így a nedvesség nem párolog el olyan gyorsan. Ez azt jelenti, hogy a víznek van ideje behatolni a talajba – nem véletlen, hogy sok kertész időzítőt állít be az öntözőrendszerekhez. Továbbá attól sem kell félnünk, hogy a nap kiégetné a frissen öntözött növényeket – nyáron, a legnagyobb melegben ennek sajnos megvan a veszélye.

6 megoldás, hogy sötétedés után is kertészkedhessünk

Ha már mindenkit meggyőztünk arról, hogy milyen jó ötlet sötétedés után kertészkedni, nézzük, milyen tanácsokat érdemes követni, ha mi is szívesen kipróbálnánk ezt a relaxáló elfoglaltságot!

Szolár lámpák

Néhány éve még futurisztikusnak és elérhetetlennek tűntek, mára azonban a mini napkollektorokkal felszerelt szolár lámpák széles körben hozzáférhetők. Előnyük, hogy nem igényelnek áramot, így csatlakozókat és kábeleket sem, de más energiaforrásra sem lesz szükségünk. Elég csak elhelyezni őket a kert naposabb pontjain, hogy a napsütéses órák során feltöltekezhessenek. Ezután este már élvezhetjük is a fényüket, amelyekkel megvilágítják a kerti teendőket.

Kültéri LED-világítás

A kertben is alkalmazható LED-világítás egy remek megoldás arra, hogy a kertünk bármely részét megvilágítsuk, amikor épp szükség van rá. Ezek a lámpák energiahatékonyak és tartósak, és különböző formákban és méretekben kaphatók. Telepítésük egyszerű, és lehetővé teszik számunkra, hogy akár sötétedés után is folytassuk a kerti munkát biztonságosan és hatékonyan.

Kertészeti fejlámpák

A fejlámpák számos ház körüli munka vagy akár hobbi során lehetnek hasznosak – és az esti kertészkedést is kétségtelenül megkönnyítik. Különösen hasznosak lehetnek, ha olyan finom munkálatokat kell végeznünk a kertben, mint például a növények metszése vagy a gyomok eltávolítása. Ezek a lámpák kényelmesen rögzíthetők a fejünkre, így mindkét kezünk szabad marad a munkához, miközben biztosítják a megfelelő megvilágítást a tevékenységekhez.

Üvegház alkalmazása

Az üvegházak több szempontból is remek választások: hamarabb elkezdenek benne érni a gyümölcsök és zöldségek, egyes növényfajok pedig csak itt érzik magukat kellemesen a hazai klímában. De azt is megkönnyíti, hogy este kertészkedjünk, hiszen az üvegházat sokkal egyszerűbb megvilágítani bármilyen fényforrással, mintha az egész kerttel kellene ugyanezt megtennünk.

Mozgásérzékelős világítás

A mozgásérzékelős világítás egy másik praktikus megoldás, ha a kerti munkák elvégzése sötétedés utánra marad. Ezek a lámpák automatikusan felkapcsolnak, amikor mozgást érzékelnek a kertben, így biztosítva a megfelelő világítást anélkül, hogy folyamatosan be lennének kapcsolva. Ez nemcsak energiatakarékos, hanem biztonságos is, mivel segít megelőzni a baleseteket a sötétben.

Okos kertészeti eszközök

Ha sötétedés után is gondoskodnánk a kertről, de nem szeretnénk ténylegesen munkát végezni, akkor az okos kerti eszközök jelenthetik a megoldást. Ezek lehetővé teszik számunkra, hogy távolról is ellenőrizzük és irányítsuk a kerti munkákat. Különféle funkciókkal rendelkezhetnek, mint például az öntözés időzítése vagy a növények állapotának monitorozása. Így akár otthonunk kényelméből is irányíthatjuk a kert gondozását – akár sötétedés után is.

Ahogy láthatjuk, számos megoldás létezik arra, hogy a kerti munkákat akár sötétedés után is folytassuk. Ezek a lehetőségek nemcsak praktikusak és kényelmesek, hanem segítenek abban is, hogy tovább élvezhessük a kert nyújtotta örömöket bármely napszakban.