Alig maradna munkára fogható ember az Egyesült Királyságban a kelet-európai vendégmunkások nélkül. Először a Brexit, majd a koronavírus-járvány tartotta távol az olcsó munkaerőt a földektől. A Plymouthi Egyetem mérnökei ezért tavaly mintegy 700 ezer fontos (több mint 262 millió forint) költségvetésből már megalkottak egy málnaszedő robotot – írja a Qubit.hu.

A szerkezet egy nap alatt körülbelül 25 ezer málnát képes begyűjteni, míg a leggyorsabb idénymunkás sem tud nagyjából 15 ezer szemnél többet leszedni egy műszak alatt. A német Bosch céggel közösen fejlesztett robot sorozatgyártása várhatóan jövő nyáron indul.

A málnaszedő robot 25 ezer málnát képes begyűjteni egy nap alatt.

Az egyetem kutatócsoportja, a Fieldwork Robotics azonban itt nem állt meg. A francia konzervóriás, a Bonduelle támogatásával létre hoztak egy karfiolszedő gépet is. A málnaszedő robothoz hasonlóan ez a szerkezet is 3D kamerákkal van felszerelve, az egyik karjával fogni, a másikkal pedig vágni tud.

A robotot vezérlő algoritmust átprogramozták a karfiol felismerésére, ami laboratóriumi körülmények között már működik is, de a földeken még akadnak problémák. A legideálisabb az lenne, ha a robot éjszaka is tudna dolgozni, de a legnagyobb problémát annak az eldöntése okozza, hogy vajon érett-e már a karfiol.

A karfiolszedő gép még nehezen tudja megállapítani, hogy érett-e már a karfiol – fotó: Shutterstock

Rui Andrês, a Fieldwork igazgatóhelyettese elmondta, a vásárlók a fehér színű karfiolt kedvelik, a növény azonban megbarnul, ha nap éri. Ezért a leveleiket a kialakuló rózsa fölött össze szokták kötni, viszont így a robot nem tudja megállapítani mikor érett a növény. A robotokat – további fejlesztések után – várhatóan 2022-től tesztelik majd élesben a Bonduelle karfiolföldjein.

Indexkép: www.frontierip.co.uk/news/