Napjainkban a szántóföldi növénytermesztés folyamatos kihívások előtt áll. A klimatikus viszonyok szélsőségessé válása, a romló termőhelyi körülmények negatívan befolyásolják az elérhető termés mennyiségét és minőségét, a folyamatosan változó agrárgazdasági környezet bizonytalanná teszi az ágazat jövedelmezőségét. A gazdálkodók és a kutatók egyetértenek abban, hogy a továbblépés egyedüli lehetséges útja a precíziós növénytermesztés bevezetése és egyre szélesebb körű alkalmazása – írja az egyetem honlapja.

precíziós

A hazai agrár-munkaerőpiac is egyre inkább megköveteli a precíziós gazdálkodással kapcsolatos ismereteket – fotó: Debreceni Egyetem

"A legfejlettebb mezőgazdasággal rendelkező államokban, elsősorban Észak-Amerikában, de Európában is elterjedt gazdálkodási forma a precíziós növénytermesztés. A technológiák fejlődése és egyre szélesebb körű alkalmazása következtében ma már a hazai agrár-munkaerőpiac is egyre inkább megköveteli a precíziós gazdálkodással kapcsolatos munkavállalói ismereteket. Ezért döntött úgy a debreceni agrárkar, hogy szakirányú továbbképzési szakot indít ezen a területen" – emelte ki Rátonyi Tamás szakvezető, a Földhasznosítási Tanszék docense, szakvezető.

A vezető mezőgazdasági gépkereskedők kínálatában már döntő mértékben vannak jelen a precíziós művelésre alkalmas erő- és munkagépek. Az eladások alapján megállapítható, hogy napjainkban már több mint 1 millió hektáron lehetővé vált a technológia egyes elemeinek, illetve a teljes rendszernek az alkalmazása.

precíziós

A képzésen résztvevők komplex tudásra tehetnek szert a precíziós gazdálkodás terén – fotó: Debreceni Egyetem

"Továbbképzési szakunk képzési tematikája komplex. Az agrárinformációs rendszerektől és az e-kommunikációtól kezdve a geoinformációs és távérzékelésen, a műszaki feltételrendszeren, tápanyag-gazdálkodáson és öntözésen át egészen a precíziós fajtaismeretig és a növényápolásig terjed. Az oktatásban aktívan részt vesznek majd a KITE Zrt. nagy gyakorlattal rendelkező szaktanácsadói és fejlesztőmérnökei is. Emellett a cég bemutató helyszíneket biztosít a precíziós növénytermesztés műszaki feltételrendszerének, valamint a szaktanácsadási tevékenységet megalapozó mérések és értékelések ismertetésére – tette hozzá a szakvezető.

Az oktatást a precíziós növénytermesztéshez kapcsolódó, több éve folyó kutatási-fejlesztési tevékenység, a színvonalas képzés megvalósításához szükséges oktatási-módszertani fejlesztések és fejlett infrastrukturális háttér alapozza meg. A kar rendelkezik távérzékelési felvételek elkészítését szolgáló precíziós növénykamerákkal, a kamerákat hordozó mezőgazdasági drónnal, talajtérképező szkennerrel, talaj- és növényvizsgáló precíziós szenzorrendszerekkel, a térinformatikai adatbázisok létrehozására és elemzésére alkalmas térinformatikai laborral, az adatbázisok feldolgozásához szükséges szoftverekkel is.

A 2019. februárjától induló szakirányú továbbképzésre agrár és/vagy műszaki területen BSc, MSc diplomával rendelkező frissen végzettek, gyakorló szakemberek és a technológia iránt érdeklődők jelentkezhetnek, január 15-ig. A kétféléves képzést a résztvevők precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakképesítéssel zárják.

A képzésről és a jelentkezésről további információ a Kar honlapján és a felvi.hu oldalon található.