A Fendt sajtótájékoztatón mutatta be az új X Concept-et. Egy 722 Vario traktort láttak el villamos generátorral, amit közvetlenül a motor hajt és 130 kW állandó villamos teljesítmény leadására képes- mindezt 96 %-os hatásfokkal.

Az árammal működtetett eszközök üzemeltetésén kívül a generátor képes lesz a traktor meghajtásában is közreműködni. Így a négy hengeres 147 kW/200 LE (!) teljesítményű AGCO Power motor gondoskodik a meghajtásról és ez fokozatmentesen valósulhat meg.

Az AEF-fel (Agricultural Industry Electronics Foundation) történt megbeszélések alapján, a 700V feszültségű egyenáram duplán szigetelt vezetékeken keresztül jut el a magasfeszültségű kapcsolódási pontokhoz. Egy a kereskedelemben már megszokott ISOBUS csatlakozón keresztül lehet majd a munkaeszközöket vezérlését csatlakoztatni.

A Fendt szerint ez az elektromos meghajtás öt év múlva már szériafelszereltség is lehet. Most a gyár szeretne különböző munkaeszközökkel is tapasztalatot gyűjteni. A cél eléréséhez a marktoberdorfiak most több mezőgazdasági gépgyártóval is együttműködnek.