A fronthidraulikus függesztő alkalmazásával több műveletet össze tudunk vonni, amivel időt és üzemanyagot lehet megspórolni. Sőt javul az erőgép kihasználtsága is, mivel a traktor elején a passzív „orrsúlyokkal” szemben egy hasznot hozó, dolgozó munkagép kap helyet.

A felhasználás igen széleskörű, el lehet helyezni a frontfüggesztőn magágykészítőket, ekéket, tárcsákat, kaszálógépeket, műtrágyaszórókat, vetőgéphez magtartályt, és még sorolhatnám.
Nézzük meg, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy front-magágykészítő kiválasztásánál. Mivel a magágykészítés a vetés előtti legutolsó művelet, ezért a magágykészítő után a vetőgép lehet a következő munkagép az erőgép hátsó függesztőjén. A magágykészítő munkaszélessége mindenképp igazodjon a vetőgép munkaszélességéhez. A második szempont, hogy milyen technológiával, milyen típusú csoroszlyákkal rendelkezik a vetőgép. Ez azért fontos, hogy a magágykészítő a vetőgép számára egyenletesen tömör, a magbeágyazódáshoz optimális magágyat készítsen. Fontos ezt figyelembe vennünk, mert a legjobb talaj-mag kapcsolat csak a megfelelően tömör magágyban tud létrejönni, így biztosítva a feltételeket a csírázáshoz és az egyöntetű keléshez.

A Güttler front-magágykészítőiben a Güttler hengerek végzik ezt a feladatot. A frontfüggesztésű magágykészítő szempontjából a talajt szántással vagy középmély lazítással kell előkészíteni. A lényeg, hogy ennek az előkészített talajnak az elmunkálását, további lazítását, a rögök törését elvégezzük. Ezért a magágykészítő tartalmazzon még a hengeren túlmenően valamilyen rugóskapás eszközt is. Nem utolsó szempont, hogy a közúti szállításnál ne akadályozza a jó kilátást, hiszen a traktorvezető és a traktor előtt helyezkedik el. Fontos lehet még az is, hogy ez a gép egyéb más műveletekre is alkalmas legyen, például önálló hengerezésre. Ezzel javul a gép egész éves kihasználtsága, illetve hamarabb megtérül az ára.

Ha figyelembe vesszük a front magágykészítő kiválasztásánál a fentebb leírtakat, akkor ez a technológia lehetővé teszi a felhasználó számára a hatékonyabb időkihasználást, üzemanyag megtakarítást, illetve a korábbi megtérülést.

Páska Norbert – agrármérnök-tanár

 

Vásároljon Güttler front magágykészítőt most 10%-os kedvezménnyel.
Részletekért telefonáljon még ma!
Vörös Endre: +36-30-2369503, Szögi Gyula: +36-30-5554948
www.guttler.hu