A Kirovec traktorok egykoron a kelet-német nagyüzemek vezérgépének számítottak, és páratlan múlttal rendelkeznek. Míg a volt NDK területén létszámuk a négyezret is elérte, addig itthon a rendszerváltás előtti években 400 darab körül volt a Kirovec erőgépekből.

A szentpétervári traktorgyár Kirovec K 744R Premium sorozatú, törzscsuklós nagytraktorcsaládjának legújabb generációja megtartotta elődje legendás tulajdonságait, azonban külső jegyeiben már alig emlékeztet a korábbi K-700-701 modellekre; az új, formatervezett, könnyen felnyitható motorháztető és az orosz erőgépeknél eddig sosem tapasztalt kényelmet nyújtó vezetőfülkéje teljesen új karaktert adott a nagy múltú szériának.

traktor

Hatalmas méretei ellenére is könnyedén fordul – fotó: Agroinform.hu

Ahogy közeledik a legnagyobb nyári betakarítás, a kalászosok és a repce aratása, egyre több szállítójármű, zömmel traktorvontatású pótkocsi áll hadrendbe majd. Ahogy az elmúlt év forgalombaállítási statisztikáin is látszik, egyre kevesebb új mezőgazdasági és közúti pótkocsi áll munkába a hazai gazdaságokban, a gépberuházási kedv csökkenésével ezen eszközök cseréje is lelassult.

Cikkünkben a jelen pillanatban elérhető konstrukciókat gyűjtöttük össze, de átnéztük a hirdetések kínálatát is.

gép

A mai pótkocsik zöme már 40-50 km/h vagy még nagyobb menetsebességre is képes – fotó: Agroinform.hu

A mezőgazdaságban az anyagmozgatás, azon belül is a szállítás az egyik legfontosabb tényező, legyen szó állattartásról vagy növénytermesztésről. Fontos paraméter az adott termelési technológiához megfelelően választott szállítóeszköz, hiszen energiát, időt és pénzt spórolhat a gazdaság számára.

Ha a lehetőség adott, célszerű a termelési folyamatnak megfelelően specializált pótkocsit választani, illetve részletekbe menően is odafigyelni a beszerzés körülményeire.

kite

Vásárlás előtt legyünk tisztában azzal, hogy pontosan milyen feladatra szánjuk a pótkocsit – fotó: KITE Zrt.

Bemutattuk a szerb SP-05 ponyvás gyümölcsfarázó gép technikai tulajdonságait. Az eszköz univerzális, így az összes kertészeti fülke nélküli traktorhoz a hárompontnál csatlakoztatható. A gép alkalmas szilva, meggy, cseresznye, mogyoró, mandula – és még sok más gyümölcs – betakarítására.

A rázógép 850 kg súlyú, munka közben a földre támaszkodik, és a szállítása kerekeken történik. Az eszköz összeszerelése semmilyen komolyabb szaktudást nem igényel, és mindössze 30-60 másodperc elegendő arra, hogy a gép munkára fogható állapotba kerüljön.

Az SP 05-ös 95 százalék feletti arányban rázza le a gyümölcsöt a fáról, ugyanakkor teljesen levél- és ágmentes, tiszta gyümölcsöt enged a ládákba. Az eszköz méretei: hosszúság: 2,6 m; szélesség: 1,2 m; magasság: 1,5 m; súly: 850 kg.

gép

Egy mozdulattal szétnyitható az eszköz a szállítási, összecsukott állapotból – fotó: A gyártó

Az Imants gyár a szántóföldi és kertészeti kultúrák gazdálkodóira is gondolt, így az ásógépek 15-től 135 cm-es munkamélységéig kínálja az eszközeit. A lóerőigény is rendkívül széles erőgéppalettát szolgál, hiszen a 30 lóerő alatti ültetvénytraktorokhoz is – de a 250 lóerő feletti nagygépekhez is – választhatunk ásógépet.

Az Imants ásógépeivel egy menetben végezhető el a talaj-előkészítés, a talajelmunkálás, a magágy-előkészítés és akár a vetés vagy ültetés is. Mindez erősen szármaradványos területen is lehetséges, ráadásul jóval kisebb lóerőigénnyel, mégis nagyobb területteljesítménnyel.

gép

Valóban minden üzemméretre ajánljuk, hiszen kertészetekben is gyönyörűen lehet vele dolgozni – fotó: A gyártó

Viszmeg Norbert családi gazdálkodót a nemrégiben vásárolt HORSCH LEEB 5 LT vontatott szántóföldi permetezőgép kapcsán kérdeztük eddigi tapasztalatairól. Már volt több HORSCH munkagépe is, és ennek kapcsán kint járt a HORSCH gyárban Ausztriában, itt tűnt fel igazán, hogy milyen nagy tudású és praktikus ez a permetezőgép is. Teljes szívvel, lelkiismeret-furdalás nélkül ajánlja másoknak is a HORSCH gépeket.

gép

Viszmeg Norbert: "Maximálisan meg vagyunk elégedve a gépek kezelésével, működésével." – fotó: Borbély Zsanett/AXIÁL Kft.

Az AXIÁL Kft. hódmezővásárhelyi standján forgattunk, ahol bemutatkozott a CLAAS JAGUAR silózó SHREDLAGE® technológiája és – többek között – az új Manitou rakodógépszéria is.

kép

fotó: Agroinform.hu

Tizenöt év alatt egy alkalmazottként dolgozó gépkereskedő álmából egy stabil, családi közepes vállalkozássá nőtte ki magát az ODISYS Bt. Most olyan oldalait is bemutatjuk, amelyeket lehet, hogy kevesebben ismernek.

gép

Az erdészeti speciális traktorok iránt most óriási az érdeklődés a közelgő erdészetigép-támogatásnak köszönhetően – fotó: A gyártó

Traktorpiacai körkép, új New Holland gépek, a magyar mezőgépgyártás kilátásai, erdészeti traktorok, homlokrakodók fejlesztési irányai és sok egyéb gépészeti téma a magazin legfrissebb számában. Ebben a hónapban ezekre a cikkekre hívja fel az olvasók figyelmét a Mezőgazdasági Technika.

kép

Az európai traktoreladások márkák szerinti megoszlása 2016-ban