Amennyiben számba vesszük az elmúlt évek gépberuházása és a géptámogatások kapcsolatát, joggal bízhatunk a gépberuházások jelentős növekedésére. A tét nem kicsi, hiszen a fejlesztésre egyszeri és megismételhetetlen lehetősége van jelenleg az ágazatnak. Az elemzők mintegy 60%-os növekedést prognosztizálnak az elmúlt évi beruházásokhoz képest. Fontos azonban, hogy a fejlesztés átgondolt, a hatékony termelést elősegítő módon történjen. Milyen szempontok figyelembevétele ajánlott a gépek kiválasztásánál?
  1. Energia- és költségtakarékos, környezetmegóvó technológiához illeszkedjenek.
  2. A talajszerkezet megőrzését és a fenntartható termelés feltételeit szem előtt tartó technológiához igazodók legyenek.
  3. A fenti szempontokat elsősorban a nagy teljesítményű gépek tudják megvalósítani, amelyeknél a műveletek összevonásával, a célnak legjobban megfelelő termesztéstechnikával (pl. lazításos talajművelés forgatás helyett) csökkenhetők a menetek, a költségek, növelhető a termelékenység és hatékonyság.
  4. A korszerű gépek lehetőségeit csak szakszerű üzemeltetéssel lehet kihasználni. Ezért célszerű a gépek optimális üzemelését segítő vezérlő és szabályzó elektronikával felszerelt, a precíziós gazdálkodás feltételeit biztosító gépek választása.
  5. A gépek teljesítményének kihasználása csak ergonómiailag átgondolt vezetési és kezelési komfort mellett lehetséges. Ezért a gépek kiválasztásánál ez is fontos szempont legyen.
Miután a gépkínálat bőséges, a fenti szempontok figyelembevétele lehetséges.
Dr. Csizmazia Zoltán