A koronavírus terjedése Európa-szerte közegészségügyi veszélyt jelent minden gazdasági ágazat, így a mezőgazdaság számára is, amely a gazdaság egyik alapvető ágazata.

A mezőgazdasági termelők és dolgozók hatalmas területeken kell hogy termeljenek és szállítsanak, hogy az európai élelmiszerlánc a fogyasztók érdekében megfelelően tudjon működni.

A mezőgazdaság az Európai Unió teljes foglalkoztatásának csaknem 4%-át teszi ki. A vírusfertőzés kockázata azonban közvetlenül befolyásolja a munkavállalók, azaz jelen esetben a szezonális munkavállalók elérhetőségét az ágazatban. Ezért biztosítani kell, hogy az egészséges idénymunkások, akik egy másik EU-tagállamba kívánnak utazni, gyakorolhassák az országok közötti szabad mozgás jogát – írja a nak.hu.

Ennek érdekében az Európai Unióban működő mezőgazdasági szervezetek munkáltatói csoportja, a GEOPA-COPA, valamint az Élelmezési, Mezőgazdasági és Idegenforgalmi Ágazati Szakszervezetek Európai Szövetsége, az EFFAT egyetértenek abban, hogy az EU-ból származó szezonális munkavállalóknak át kell tudniuk lépni a határokat, hogy munkahelyüket elérhessék.

eper

Az EU-ból származó szezonális munkavállalóknak át kell tudniuk lépni a határokat, hogy munkahelyüket elérhessék – fotó: Shutterstock

Fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy a munkáltatóknak garantálniuk kell a nemzeti hatóságok által meghatározott társadalmi távolságtartási szabályokat, valamint az egészségvédelmi és biztonsági intézkedéseket mind a munkakörnyezetben, mind a munkavállalók elhelyezésével kapcsolatban.

A dolgozó szállásról munkahelyre történő szállítása során a munkáltatónak gondoskodni kell arról, hogy a szállítóeszközbe való beszállás előtt megvizsgálják a munkavállalók testhőmérsékletét, és biztosítsanak maszkot, kesztyűt és egyéb higiéniai felszerelést. A munkáltatóknak továbbá olyan nyelven kell tájékoztatniuk a munkavállalókat, amelyen képesek teljes körűen megérteni a meglévő védelmi rendelkezéseket.

Ezen túlmenően ingyenesen kell biztosítaniuk a munkavállalók részére a védőfelszerelést és a higiéniai termékeket (víz, szappan, mosó- és fertőtlenítőszer). A munkáltatónak az idénymunkások elhelyezése során garantálnia kell, hogy a társadalmi távolságtartást és az összes egészségügyi és higiéniai szabályt a nemzeti előírásokkal összhangban alkalmazzák.