A bemutatón szereplő összes gép +-2 cm-es pontossággal végzi munkáját a KITE Zrt. RTK (Real Time Kinematik) jelhálózatának felhasználásával. Az előre felvett táblakontúrok, nyomvonalak és munkagép-paraméterek segítségével a gépek mozgásának és munkavégzésének beállítása könnyen megtörténik.

KITE

KITE

A KITE Zrt. a John Deere betakarítógép-választékából egy 5 szalmarázó ládás W, egy 6 szalmarázó ládás T és egy rotoros cséplési technológiát alkalmazó S kombájnt mutatott be. A rendkívül nagy teljesítményen kívül a gépek közös jellemzője, hogy azokat RTK jelpontosságú navigációval üzemeltetik. Ennek előnye elsősorban abban rejlik, hogy betakarításkor a kombájnt emberi beavatkozás nélkül is soron tartja. A kombájnokban lévő távérzékelő rendszer képes arra, hogy a kombájn pozícióján túl, annak fogyasztását, haladási sebességét, vagy akár a motor leterheltségét vizsgálja a hatékonyabb üzemszervezés és gépkezelés érdekében. A John Deere kombájnokkal lehetőség van arra is, hogy a betakarítás során hozamtérképek készüljenek, amivel objektív módon lehet értékelni az egész éves munkát a táblán belül. Természetesen ezen értékelés fontos alapja lehet a jövő évi gazdálkodást meghatározó döntéseknek is.

John Deere

Munka közben volt látható a John Deere gépszinkronizáló rendszere, a Machine Sync, mely az átrakókocsival történő betakarítási folyamat hatékonyságának növelését jelenti oly módon, hogy az átrakókocsit üzemeltető traktor tökéletesen képes lekövetni a betakarítógép mozgását, és felveszi annak sebességét. Ezzel megkönnyítve a menet közbeni gyors és zavartalan magtartály-ürítést. Alkalom nyílt arra is, hogy a kukorica precíz betakarítási eszközein kívül a technológia további elemeit is működés közben láthassuk. A bemutatón olyan, összekapcsolt műveletek végzésére is alkalmas gépkapcsolatokat lehetett látni, melynek működéséhez szükség van az RTK jel +-2 cm-es pontosságára.

KITE

Az alapművelésben 2 féle technológiát prezentált a KITE Zrt.: a sávos alapművelés bemutatására az Orthman 12 soros sávos talajművelő gépet használták, mely egy menetben a műtrágya kijuttatását is elvégzi; a teljes felületű lazításos alapművelésre pedig a John Deere 512-es típusú tárcsás lazítóját láthatta a közönség. Az alapművelés elmunkálását a Köckerling Allrounder típusú szántóföldi kultivátora, a vetést pedig a John Deere 1775 NT típusú 12 soros szemenkénti vetőgépe végezte. Ez utóbbi gép használatakor a vetéssel egy menetben a sávpermetezés, a magágykészítés, a starterműtrágya-kijuttatás és a talajfertőtlenítés is megtörténik. A növényállomány fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű fejtrágyázást a bemutatón az Orthman 12 soros sorközművelő kultivátora végezte el a folyékony nitrogén kijuttatásával.