A traktorok világpiaca
A világon az utóbbi években évente 1,3-1,4 millió traktor talál gazdára. Ennek több mint kétharmadát Ázsiában adják el. Az éves mennyiség több mint 40 %-a az indiai mezőgazdaságba kerül, közel negyedét pedig Kínában értékesítik. A darabszámokat tekintve a gyártás súlypontja is az ázsiai földrészre tolódott át. India, Kína, Japán és Korea mellé már Törökország is felzárkózott, ahol évente 50-60 ezer traktort szerelnek össze, amelynek felét-kétharmadát otthon értékesítik. A tendenciák a keleti piacok további bővülését prognosztizálják, amit az is megerősít, hogy az európai traktorgyártók is ebben a térségekben telepítenek további összeszerelő üzemeket, ill. a már működő üzemeikben növelik a termelést. Mivel a Föld lakosságának nagyobbik fele ebben  a régióban található, amelyek élelmiszerellátásának biztonsága pedig megkívánja az élelmiszeralapanyagok termelésének növelését. Ehhez pedig gépek – mindenek előtt traktorok – szükségesek, mindenek előtt a jelenleg még nagy számban alkalmazott állati vonóerő kiváltására, ill. termelés hatékonyságának növelésére.

Európa és a két amerikai földrész a traktorpiac szempontjából közel hasonló nagyságrendet képvisel. Évente 180-190 ezer darab traktor talál gazdára mindkét régióban. Az eladott traktorok értékében ezek a régiók számítanak a legnagyobb piacnak, mivel itt főleg, nagy értékű, magas műszaki tartalommal bíró traktorok teszik ki az eladott traktorok zömét, míg Ázsiában a kisebb (40-60 LE motorteljesítményű) és olcsóbb traktorok adják az eladott traktorok túlnyomó részét. A traktoreladások szempontjából kis piacnak számít Afrika és Ausztrália, valamint Óceánia. Ausztráliában évi 12-15 ezer traktor talál gazdára a piac a nagyteljesítményű 200-500 LE-s törzscsuklós kormányzású nagytraktorokat és az ún. farmon belül használatos farmtraktorokat preferálja. Ezek a keresettebbek Dél-Afrikában is, míg Afrika többi országában főleg a kisebb teljesítményű traktorokra van igény. Az afrikai piacon jelenleg néhány tízezer traktor talál gazdára évente, azonban mindenképpen bővülő piac lesz a jövőben.


Az európai traktorpiac
Az európai traktorpiac több évre visszatekintve évente akár 20-30 ezer darabos kilengéseket mutat. Az elmúlt két évben azonban 180 és 190 ezer között stabilizálódni látszik a darabszám. A traktorok és a mezőgazdasági gépek eladásai nagymértékben függnek a mezőgazdasági vállalkozások jövedelmének alakulásától. Amikor jobb a termés, ill. jó áron értékesíthető, akkor a gazdaságok többet tudnak költeni a gépek vásárlására (Ez egyébként a legtöbb piaci régióra jellemző.) Európában a legnagyobb traktorpiacokkal, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország és Nagy-Britannia rendelkezik. Ezekben az országokban talál gazdára a régióban eladott traktoroknak több mint 70 %-a. Viszonylag nagy piacnak számít még Spanyolország, Ausztria, Finnország, Hollandia, Belgium, Svédország, Norvégia és Svájc is, ahol évi 3000 és 10.000 db közötti darabszámú traktor kerül értékesítésre. Az eladásoknál mindkét országcsoportnál érzékelhetők kisebb nagyobb éves ingadozások. Az európai traktorpiac az elmúlt évtizedben 2007-ben és 2008-ban teljesített kiemelkedően amikor 200 ezer db feletti volt az értékesítés. Ez a magyarországi traktoreladásoknál is érzékelhető volt. A nyugat-európai traktoreladásokat nagymértékben befolyásolja, a magas traktorsűrűség is. Ebben a régióban az egy traktorra jutó mezőgazdasági terület 11 és 25 ha közötti, és üzemenként a 3-5 db traktor a jellemző (a zömében családi tulajdonú termelőegységeknél). A nagy traktorsűrűség miatt a traktorok éves kihasználása (üzemórája) alacsony, így sokáig használatban tartják azokat, gyakran nem is a fizikai elavulás, hanem az erkölcsi kopás és az innovációs nyomás motiválja a vásárlásokat. Ez nem teljesen igaz a bérmunkaszolgáltatókra, amelyek a traktorjaiknál magas éves kihasználására törekednek és többet, jobbat, hatékonyabbat elv alapján gyakrabban cserélik le, a jellemzően nagyobb teljesítményű traktoraikat is. Az európai traktoreladásoknál is általános tendencia, hogy növekszik az eladott traktorok átlagos motorteljesítménye, sok gazdaság a technológiák igényeihez igazodva traktorlépcsőt vált. Az európai traktorpiacon a legnagyobb multinacionális traktorgyártók és márkák eladásai dominálnak. A legtöbb traktort a John Deere adja el a térségben, az egyes országok eladási listájában a legtöbb dobogós helyet mondhatja magáénak.

A második legkedveltebb márka a New Holland, amely ugyancsak számos országban piacvezető, vagy a dobogón foglal helyet. Erős piaci pozíciókkal rendelkezik Európában még a Case IH, a Fendt, a Massey Ferguson és felzárkózóban van hozzájuk a Claas is. Az utóbbi években a Deutz-Fahr, SLH (Same-Lamborghini-Hürlimann) és a Landini/McCormich piaci pozíciói gyengülni látszanak. Európában jelenleg a legelfogadottabb távol-keleti márka a Kubota. Egy nagyobbrészt telített európai traktorpiacon jelentős verseny tapasztalható a vevőkért, a jobb piaci pozíciók megszerzéséért. Ehhez a gyártók eszközként az innovációt, az árképzést és a kedvezőbb pénzügyi konstrukciókat alkalmazzák elsősorban. Napjainkban 3-4 évenként újulnak meg a traktorszériák. Egyre korszerűbb elektronikusan vezérelt alacsony fogyasztású és környezetkímélő motorok, powershift (terhelés alatt kapcsolható) és fokozat nélküli sebességváltók, erős hidraulikák, ill. komfortosabb vezetőfülkék, kommunikatívabb fedélzeti elektronikák találhatók a traktorokban. A traktorok árai jelentős eltéréseket (300-1100 euro/LE) mutatnak, de a gyártók a műszaki tartalom változtatásával tudják az árakat alakítani, ill. szinte valamennyi gyártó rendelkezik saját pénzintézettel, amelyek előnyös hitel és lízing konstrukciót kínálnak a vásárlók számára.


A magyarországi traktorpiac
Magyarországon az AKI statisztikája szerint az elmúlt tíz évet figyelembe véve évente 990 és 4511 db közötti darabszámú traktor talált gazdára. A magyar traktor- és mezőgéppiacra a hektikusság a jellemző, amelyet zömében a géptámogatások elérhetősége generál. Amikor pályázni lehetett EU-s géptámogatásra a traktorvásárlások felgyorsultak, ellenkező esetben pedig visszaestek. A géptámogatások kivezetésével – a 2014-2021-es EU-s támogatások között már nem szerepelnek – várhatóan a hazai traktorpiacra is a keresleti-kínálati kiegyensúlyozottság lesz a jellemző. Magyarországon az elmúlt években a 60-90 és 90-140 LE közötti motorteljesítményű traktorok iránt mutatkozott meg főleg a kereslet. Ez a két kategória teszi ki az eladott traktoroknak a 62-68 %-át, amely azzal is indokolható, hogy ezek a kisebb és a nagyobb üzemekben valamint a legtöbb ágazatban (növénytermelés, állattenyésztés, kertészet) egyaránt alkalmazásra kerülnek. A hazai traktorpiacon a John Deere, Fendt, Massey Ferguson, New Holland és a Case IH márkák mellett jelentős számban találnak gazdára az MTZ/Belorusz traktorok is, amelyek elsősorban az alacsonyabb áraik miatt keresettek és nem annyira a műszaki tulajdonságaik miatt. A magyarországi 120 ezer db-ot számláló traktorpark műszaki állapota és az alacsony traktorsűrűség (egy traktorra 40 ha szántó jut) az éves traktoreladások mennyiségének növelését indokolná. A több év átlagában nem egészen 3000 db-os éves eladott mennyiséggel ugyanis 40 év alatt cserélődik le a hazai traktorállomány, amely a magyar mezőgazdaság versenyképessége szempontjából is kedvezőtlen.