Az elmúlt években olyan elismert márkát vásárolt fel, mint az OmniStar. A vásárlások és a fejlesztések eredményeképpen pedig egyedülálló kínálattal rendelkezik a piacon a korrekciók területén is. Íme néhány valóban kiemelkedő korrekciós szolgáltatás kizárólag Trimble felhasználóknak.

Trimble Range Point RTX, GLONASS-t is tartalmazó korrekció alacsony árfekvésben

2013 óta elérhető ez a korrekcióforrás minden Trimble CFX-750 vagy FmX tulajdonosnak. Az első években ingyen kínálták, majd bevezették a 250 eurós éves árat. A korrekció fizetőssé válása után sem csappant a felhasználók köre, hanem egyre bővül. Aki egyszer kipróbálta – a személyes tapasztalataim alapján – nem akar már „visszatérni” az ingyenes EGNOS korrekcióra. A Range Point RTX sokkal többet nyújt a 10-15 cm visszatérési és a fél méter alatti csatlakozási pontosságával. Inicializálási ideje körülbelül 5 perc. A Trimble Range Point RTX a maga árkategóriájában első azzal, hogy a GLONASS műholdakat is beleveszi a korrekciós szolgáltatásába. A GLONASS most nagy sztár, előszeretettel érdeklődnek iránta a vásárlók. Viszont sajnálattal tapasztalom, hogy nagyon sok félreértés is kering ezzel kapcsolatban. A GLONASS nem egy korrekció, így önmagában nem sokat ér, csak az tudja kihasználni, akinek a korrekciója tartalmazza is azt (figyelem, az EGNOS nem tartalmazza)! A GLONASS-t tartalmazó korrekció esetén pedig a felhasználó olyan helyeken is kap pozíciót, ahol korábban e nélkül nem látott elegendő műholdat. Például fák takarják el az eget vagy mély völgyekben nem lát ki a GPS vevő a környező hegyek miatt.

A magasabb árkategóriájú korrekciók, mint CenterPoint RTX, OmniStarG2, FÖMI GNSSnet.hu hálózati RTK korrekció természetesen tartalmazza a GLONASS-ra vonatkozó adatokat is.

Trimble xFILL technológia, avagy 20 perc ajándék pont akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá

Függetlenül attól, hogy valaki földi telepített bázisállomást használva vagy a mobiltelefonos adatátvitelt használó GNSSnet.hu korrekcióval érte el az RTK pontosságot, néha-néha számolnia kellett, hogy a GPS vevő elveszíti az „RTK FIX” pontosságot a korrekció időszakos megszűnése miatt. Ezt a saját bázisállomások esetében, rádiós átjátszó állomásokkal, a GNSSnet.hu felhasználóinál két szolgáltató párhuzamos használatával (dupla SIM kártyás modemmel) majdnem teljesen ki tudjuk küszöbölni. Természetesen ennek ellenére is előfordulhatnak átmeneti adatátviteli problémák, ami eddig megállásra kényszerítette a traktorokat. A Trimble xFILL technológia pontosan ekkor lép működésbe, és átsegíti a GPS vevőt a legnehezebb perceken. Az RTK korrekció megszűnése után a Trimble xFill átmenet nélkül veszi át a szerepet és az első 5 percben a pontosság romlása nélkül „életben tartja” a GPS vevőt. A pontosság minimális romlása mellett, akár 20 perig is képes a GPS-t megfelelő korrekcióval ellátni.

Trimble CenterPoint RTX – a jövő kedvenc korrekciója 4 cm alatt

A Trimble CenterPoint RTX korrekciója 4cm-es (1.5 inch) abszolút pontossággal dolgozik, így akár csatlakozásnál, akár visszatérésnél ezzel az értékkel kalkulálhatunk. Ez az érték gyakorlati szempontból már nem több, mint ami a hagyományos RTK korrekcióval elérhető. A szolgáltatás hatalmas előnye, hogy sem rádiókra, sem GSM modemekre nincs szükség, a korrekció az „égből”, közvetlen a műholdakról érkezik. A CenterPoint RTX korrekció másik előnye, hogy sokkal kisebb beruházási költséggel megvalósítható. Inicializálása viszont ma még akár 30 percig is eltarthat, de már Észak-Amerika egyes területein elérhető az 1 perces inicializálású változat is. Ezért hívom én a jövő kedvenc korrekciójának, amint elér hozzánk is az 1 perces inicializálás biztosan sokan választják majd ezt a szolgáltatást.

Nagy Bence
Agromatic Automatizálási Kft.
www.agromatic.hu