A három piacvezető cég rendezvényéhez a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. Kovács tanya pihenőparkja biztosított helyszínt, ahol a gazdák hasznos előadásokat hallhattak új vetéstechnológiákról, a KWS vetőmag fajtákról és a Bayer növényvédőszer készítményekről.

A Simba Great Plains csökkentett menetszámú repce vetésről és az ikersoros kukoricában tapasztalt előnyökről Jócsák Attila, a Valkon Kft. erőgép kereskedelmi vezetője beszélt.

Az elmúlt években és napjainkban is tapasztalt, megváltozott, kiszámíthatatlan csapadék viszonyok között egyre nehezebb a gazdálkodók munkája és egyre fontosabbá válik a megfelelő talajművelés gyakorlata.

A nehéz körülmények közé leginkább a csökkentett menetszámú talajművelési technológiák illeszthetők.

A szántásos és forgatásos módszerekkel a természetes talajéletre drasztikus módon hatunk, így nehéz fenntartani annak egészséges háztartását.

A Simba által is követett csökkentett menetszámú művelés segít megtartani a természetéhez közeli állapotot, így a talajélet megújulása folyamatosan fenntartható. Kedvező hatások továbbá: a szármaradványok lebomlása gyorsabban végbemegy, a talaj vízháztartasa megmarad, a föld nagyobb termőképességgel bír.

Az előadások után az érdeklődők a közeli búza tarlón három állomásos gépbemutatót tekinthettek meg.

Az első munkagép egy Simba Great Plains SLD 600-as szántóföldi tárcsás kultivátor volt, amit egy Versatile 530 lóerős, kerekes traktor mozgatott meg.


A következő állomáson egy John Deere erőgép a Simba Flatliner ötkéses talajlazítót húzott.

A  harmadik helyszínen a Simba csökkentett menetszámú, egy menetben végzett talajelőkészítést és repcevetést tekinthették meg a gazdák.

Jócsák Attila kiemelte, hogy a résztvevők visszajelzései alapján levonható a következtetés: a gazdák keresik a megoldást a megváltozott csapadék viszonyok között és felismerték, hogy valamilyen irányba el kell mozdulni a korábban megszokott forgatásos talajműveléstől.

Ma már csak a költségek csökkentésével, ugyanakkor a termésmennyiség megtartásával lehet hatékonyan termelni. Ezen az úton a Simba - a KWS vetőmagokkal és a Bayer növényvédő szereivel- komplex megoldást szeretne kínálni és fontosnak tartja a jövőben is, hogy  több prémium céggel karöltve tartsák meg szakmai napjukat a gazdálkodók teljeskörű kiszolgálása érdekében.