A Valtra 2008 őszén bemutatta új nagy teljesítmény kategóriás traktorát,az új S szériát. Az új szériában 5 modellt találunk, 270 és 370 lóerő közötti teljesítménnyel. A Valtra traktorok mindenki számára megbízhatóságukról híresek. Két évet kellett várniuk azoknak az ügyfeleknek, akik nagy teljesítményű Valtra traktort szerettek volna, és “lemaradtak” a korábbi S szériáról.A Valtra csak olyan traktort enged szériagyártásra, amely megállja majd helyét a szántóföldön is.
Az új "S" 2008 nyarán kiválóan végzett az üzemi teszteken, így a finn mérnökök biztosak lehetnek az ügyfelek elégedettsében.
A Valtra traktorgyár az új S széria fejlesztését és tesztelését anyavállalatával, az AGCO-val szoros együttműködésben végezte . Az S traktorok erőforrása  az AGCO Sisu Power (korábbi Sisu Diesel) 8.4CTA-4V motor, erőátviteli részek közül kiemelhetjük a fokozatmentes AVT (AGCO Variable Transmission ) sebességváltót.
A mezőgazdasági felhasználásban elsőként az új S széria mutatja be az ú.n. SCR (Selective Catalytic Reduction) motor technológiát. Az SCR rendszer a nitrogen- oxid kibocsátást csökkenti az AdBlue adalékanyag kipufogó gázba történő bepermetezésével. Az SCR technológia traktorokon történő alkalmazás megkezdésével a Valtra úttörő tevékenységet végez a környezet védelme érdekében.  Az új S széria már most teljesíti a Tier/Stage 3B károsanyag  kibocsátási értékeket, melyek 2011-től lesznek bevezetve. Az AdBlue fogyasztás hozzávetőlegesen az üzemanyag fogyasztás 3%-a, tehát az 51 literes AdBlue tartályt minden második üzemanyag tankoláskor kell feltölteni. Az SCR technológia számos előnyt kínál a felhasználók számára. Körülbelül 10 százalékkal csökkenti az üzemanyag fogyasztást, a hőterhelés növekedése nélkül teszi lehetővé a teljesítmény növelését, meghosszabítja a motorolaj élettartamát, csökenti költségeinket.
Az AGCO AVT sebességváltó kiforrott technológia, a felhasználó számára minden munkakörülménykor biztosítja a leghatékonyabb munkát. A haladási sebesség, motorfordulatszám a lábpedállal vagy kézi potenciométerrel állítható be, vagy amennyiben előnyös, automatikus üzemmódban a traktor végzi el a kettő összehangolását.   
Az S széria vonó ereje, kihelyezett szelep- és emelőmű vezérlése lehetővé teszi akár a legbonyolultabb és legnagyobb munkagépek könnyű üzemeltetését is. A hátsó emelőmű 12 tonnás emelőképességű. A hidraulika szivattyú 175 liter/perc teljesítményű, 6 pár kihelyezett szelepet találunk a traktoron, alaptömege 10.300 kg, pótsúlyok alkalmazásával akár a 17.640 kg-os tömeget is elérhetjük.

A Valtra díjnyertes AutoComfort fülke rugózás opcióként rendelhető tovább csökkentve a munkahelyi ártalmakat. Az új Valtra fejlesztésű kezelőszervek egyszerűek, könnyen kezelhetőek, könnyen tanulhatóak. Az állítható QuickSteer kormányzási rendszer teszi a vezetést még könnyebbé. A Xenon munkalámpák elöl, hátul és oldalt nappali világosságot varázsolnak éjszakai munka közben. Természetesen az opciók széles skáláját választhatjuk az új S szériához, például az Isobus munkagép vezélést, AutoGuide automatikus kormányzást, vagy akár a légkondícionált vezetőülést. A vásárlók valóra válthatják , összeállíthatják álmaik traktorát     
2009. júliusában kezdődik meg az új S traktorok széria gyártása.