A díjazottak jegyzékét már a kiállítás megnyitása előtt több mint egy hónappal korábban közzétették. Az összesen 49 elismerés között szűkmarkúan mérték az aranyat: összesen 5 innováció érdemelte ki a legmagasabb elismerést.  
Aranyéremmel azokat a termékeket tüntették ki, amelyek koncepciója újszerű működésmódon alapszik vagy már ismert eljárások lényeges tökéletesítését eredményezi. Figyelembe vették a termék gyakorlati jelentőségét, az üzemviteli és munkavégzési előnyöket, a környezetkímélés és az energiafelhasználás szempontjait és a könnyű, biztonságos munkavégzés lehetőségét is.

Fendt VarioGrip Pro Fendt VarioGrip Pro: gyors abroncsnyomás szabályozás nyomástárolóként szolgáló nagynyomású „belsővel”.

A gumiabroncsok belső nyomását szabályzó berendezések vitathatatlan előnyei mellett egyetlen hátrányuk az, hogy viszonylag hosszú időt vesz igénybe a gumi ismételt felfúvása. A kompresszor teljesítményének szintentartása érdekében ráadásul eközben a motornak is nagy fordulatszámmal kell járnia. A VarioGrip Pro rendszernél a nagy gumiabroncs belsejében egy másik, a belső légtérfogat 30%-át kitevő belső fut körben, amely 8 bar nyomásra felfújva állandó nyomástárolóként szolgál. Ezt a belső tömlőt egy egyszerű forgóérintkezőn keresztül állandóan töltik. A nyomásérzékelőkhöz és a vezérlő impulzusokhoz szükséges energiát a tengelyen induktív módon viszik át. Külön kompresszorra, sűritettlevegős tartályra és vezetékekre nincs szükség. A közvetlen nyomáskiegyenlítődésnek köszönhetően a gumiabroncs belső légnyomása 30 másodpercnél rövidebb idő alatt növelhető 0,8 értékről 1,8 bar-ra anélkül, hogy a motor fordulatszámán változtatnánk. A táblára kiérve bátran leengedhetjük a guminyomást, növelve ezzel a vonóerőt, mérsékelve az üzemanyag-fogyasztást, kímélve a talajt, növelve a gumiabroncsok élettartamát.

John Deere ProCut

John Deere ProCut: a kés és az ellenpenge közötti hézag induktív mérésén alapuló késélezés.

Szecskázás közben mindig időt kell szakítani arra, hogy a dob késeit utánélezzük és a vágási hézagot az ellenpengéhez képest optimális méretűre szabályozzuk be. John Derre „Pro Cut” rendszere nem a motortechnikából ismert, nagyfrekvenciás testzajt érzékelő „kopogás”-szenzorokkal méri a vágási hézag méretét, hanem induktív módon. Két különleges érzékelője a kések élességének egyenkénti, automatikus mérésre is alkalmas. A felhasználó oldaláról ennek rendkívüli a haszna, hiszen folyamatosan adott az ellenpenge optimális beállítása és előre tervezhető a kések köszörülési időpontja. A szecskázószerkezet optimális üzemállapotának köszönhetően nemcsak energiát takaríthatunk meg, hanem tovább használhatjuk például a késeket is.

Optimális N és P tápanyag-kijuttatás szerves- és műtrágyákkal.

Connected Nutrient Management: Optimális N és P tápanyag-kijuttatás szerves- és műtrágyákkal.

A tápanyag-visszapótlás egyensúlyának fenntartása ma még sokrétű számítási és tervezési feladatok elé állítja a gazdát. A Connected Nutrient Management ezt a munkát teszi barátságosabban elvégezhetővé, a tápanyag kijuttatását optimalizálhatóvá szerves- és műtrágyák révén kijuttatott nitrogén és foszfor esetében. A rendszer betakarítástól betakarításig követi a termeléstechnológiát, és ehhez igazítja a célzott tápanyagkijuttatást. Az innovációban részes partnerek – John Deere, Land Data Eurosoft, Vista, Rauch és Sulky – egymással összekapcsolódva teszik lehetővé a gazda számára az agrotechnikailag legalkalmasabb időpontban történő, a vonatkozó rendeletekhez igazodó, a termőhelyi adottságokat figyelembe vevő kijuttatást. A szerves- és műtrágyák beszerzése és kijuttatása sokkal pontosabb, csökken a költség, mennyiségileg és minőségileg is optimális hozam érhető el, a munkaműveletek előírásszerű dokumentálásával egy időben.

Connected Crop Protection & Chemical Application Manager

Connected Crop Protection & Chemical Application Manager: Növényvédelmi problémák dokumentált felismerése, kezelési javaslata és a szerkijuttatás egy kézben.

A növényvédelemmel kapcsolatos döntéseknél a gazda gyakran csak magára hagyatkozhat, sokféle információt neki egyedül kell összevetnie. Tekintettel a figyelembe veendő információk növekvő tömegére akaratlanul is hibát követhetünk el, amikor nem a helyes területre juttatjuk ki a rosszul megválasztott szert.  A Connected Crop Protection a hozzá csatlakozó növényvédelmi alkalmazási menedzsmenttel  intuitív módon segíti a gazda döntését, amikor célirányosan kíván időben és pontosan növényvédő szereket kijuttatni. A rendszer a növényvédelmi eljárások kulcsfontosságú technológiáit, a gépkezelőt segítő permetezőgép feltöltési és permetlé kijuttatási megoldásokat a törvényes előírások automatikus figyelembevétele mellett hiánytalanul dokumentálja. Így például a BASF és a John Deere cégek által a ISIP, ZEPP, JKI és KTBL  társadalmi szervezetekkel karöltve kifejlesztett növényvédelmi alkalmazási menedzsment a teljes megoldás integrált része lett.

Az adatátvitel a gyártófüggetlen SO-XML formátumban történik, amely a növényvédelmi alkalmazási menedzsment további alkalmazásainak befogadására is nyitott.  Ennek az ipari szabványnak köszönhetően a jövőben más partnerek vagy döntéstámogató rendszerek is bevonhatók, vagy pedig más gyártók növényvédelmi technológiái is tervezhetők lesznek. Valamennyi szükséges információ – adatok, tudásállomány és eszközök – első ízben áll össze egységes egésszé azért, hogy a gazda számára agronómiailag optimális, jogilag helyes, és táblaspecifikus kijuttatást tegyen lehetővé.

PREMOS 5000

PREMOS 5000: egymenetes szálastakarmány-pellet készítő gép. – fotók: agritechnica.com

A szálastakarmányokból gyártott pelletnek tüzelőanyagként, alomként, takarmányként és az állatok figyelmét lekötő játékszerként is széles piaca van. A PREMOS 5000 az első olyan mobil „pelletkombájn”, amely előzetes apritás nélkül képes a rendről felszedett terményből 16 cm átmérőjű pelleteket két, egymásba nyúló, profilírozott matricahengerrel előállítani. Különösen szembeszökő a gép nagy áteresztőképessége az egy tonnára vetített, viszonylag csekély fajlagos energiafelhasználás mellett: 300 kW teljesítményű energiaforrása segítségével akár 5/th kibocsátás is elérhető. A gép állóhelyzetben is működtethető és többféle mezőgazdasági melléktermék feldolgozására is használható.

Nem prototípusok!
A díjazott termékeket működőképes állapotban kell kiállítani, és azoknak a 2016. év folyamán már kaphatóknak kell lenniük. A hannoveri AGRITECHNICA 2015 kiállítást november 10-14. között tekintheti meg a nagyközönség, előtte pedig – november 8-9-én – a kereskedők, beszállítók.