Az elmúlt két hétben a gépészeti témájú híreket szinte teljes egészében az AGRITECHNICA-n bemutatott újdonságok és szakmai érdekességek töltötték ki. Természetesen a november hátralévő időszakában még többször, több alkalommal olvashatnak a hannoveri agrárseregszemlén látottakról. Cikkünkben az elmúlt két hét AGRITECNICA-val kapcsolatos híreiből, beszámolóiból válogattunk. 
CLAAS stand - Agritechnica 2015

Az AXIÁL Kft. jóvoltából saját AGRITECHNICA oldalt indítottunk, ahol – többek között  a CLAAS-újdonságokat is bemutattuk – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Az AGCO csoport sajtótájékoztató keretében ismertette az Agritechnicán átvett díjakkal jutalmazott fejlesztéseit, teljessé bővült termékpalettáját, értékesítési eredményeit és ezzel kapcsolatos terveit.

Az Év Traktora díj nyertese a Fendt 1050 Vario lett. Ide kattintva megtudhatja, milyen újításoknak köszönheti a győzelmet.

Más nagy erőgép gyártók is sorra rántották le a leplet a szakmai seregszemle alkalmával féltve őrzött fejlesztéseikről, bemutatkozott például a McCormick új X8 traktor sorozata, az új Steyr CVT Terrus, de vadonatúj Pininfarina formatervű tanulmányt mutatott be a cseh Zetor is.Fendt, Mc Cormick, Steyr és Zetor

Fendt, Mc Cormick, Steyr és Zetor traktorok a pódiumon – fotó: Agroinform.hu

Az oroszok sem hagyták otthon szentpétervári büszkeségüket, a Kirovec K744 R2 Premium nagytraktort, amely hatalmas feltűnést keltett a kiállítás kavalkádjában.

Az "Év univerzális traktora" díjat a Massey Ferguson vadonatúj, négyhengeres 100 -130 LE–s családba tartozó MF 5713 SL modellje nyerte.

A lengyel Ursus standján a hazai kínálatban szinte ismeretlen modellekkel találkozhattunk.
A fehérorosz Belarus MTZ traktorok nyugatnémet piacra szánt változatait is megismerhettük.

Bemutatkoztak a Challenger gumihevederes traktorsorozatának 2016-as modelljei is.
erő velük van

Az erő velünk van! – fotó: Agroinform.hu

A betakarítógépek terén legalább annyi innovatív újdonság sorakozott fel a szakvásáron mint erőgépekből. A New Holland új generációs CR, CX és TC kombájnjai, illetve FR silózója mellett igazi érdekesség volt a a gabonavágóasztalra szerelhető Dual Stream kettős kaszarendszere.

Az Év kombájnja díjat az új CLAAS LEXION 700-as sorozat kapta meg.
Az új LEXION 700 két fejlesztését ezüstéremmel is elismerte a kiállítás szakmai zsűrije.

Bemutatkozott az új  Deutz Fahr C6000 kombájnszéria is melyet korábban már a nyári sajtóbemutatója kapcsán részletesen bemutattunk.
Claas- New Holland- Deutz-Fahr és Case IH kombájnok a világ szeme előtt – fotó: Agroinform.hu

Mivel Nyugat-Európában a kedvezőbb értékesítési körülmények miatt jóval nagyobb mértékű az állattenyésztés, így a kiállításon a takarmánytermesztés gépei igen jelentős létszámban vonultak fel.

Bemutatkoztak a Pöttinger saját fejlesztésű nagybálázói és megismerhettük élőben a KUHN ezüstérmes SW 4014 bálacsomagolóját is.
A Lely standján régi ismerősként köszönthettük a vontatott silózóikat, és a fehérorosz Gomselmash is bemutatta silózó óriását, a FS 8060-as gépet.
szálastakarány betakarítás gépei

Szálastakarmány betakarítás gépei – fotó: Agroinform.hu

A magyar látogatónak talán szokatlan volt látni azt a sok eszközhordozó erőgépet amelyet a hannoveri agrárkiállításon vonultattak fel, de ugyan csak érdekes volt a mezőgazdasági tehergépkocsik látványa is a Mercedes Benz és a M.A.N. standján.
MAN és Mercedes a mezőgazdaságban

M.A.N., Mercedes és sokan mások a mezőgazdaságban – fotó: Agroinform.hu

Felsorolni is nehéz lenne azt a sok száz új fejlesztésű talajművelő eszközt és vetőgépújdonságot ami a kiállítás kavalkádjában fogadta a látogatókat. Új vetőgépek a Väderstad-tól, és az Amazone-tól, új önjáró permetező a Horsch-tól, - de Great Plains is új vetőgépcsaláddal jelentkezett.

A Kverneland új ekecsaládot mutatott be, de a KUHN, az AGRISEM és a Gregoire Besson is újdonságokat hozott, a Lemken-ről és a Rabe-ről nem is beszélve.
eke-újdonságok

Új ekék az AGRITECHNICÁN – fotó: Agroinform.hu

Külön erdészeti kiállítási csarnokban mutatkoztak be a különböző erdőgazdálkodási, fafeldolgozási gépek, de a mezőgazdaság technikai feltételinek kiszolgálásához szükséges eszközök, illetve rendszerek is külön csarnokban kaptak helyet. Aki ellátogatott az idei Agritechnica-ra akkora információ mennyiséggel gazdagodott, amelyhez hasonlót más nemzetközi szakkiállításon nem nagyon tehet meg.DUTRA AGRITECHNICA

Büszkeségünk, a DUTRA Hannoverben – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Egy utolsó gondolat összefoglalónk végére leginkább az itthoni agrár szakkiállítások szervezőinek szól.
A német DLG külön csarnokot rendezett be a régi gépek szerelmeseinek az AGRITECHNIKA területének központi helyén, ahol a legendás európai erőgépeket és gyártóikat idéztek fel egy-egy példányuk kiállításával. Ennek a különleges kiállítási résznek a bejáratánál egy kék traktor fogadta a látogatókat, egy magyar traktor, a Dutra D-4K/B. El tudnák ezt képzelni egy hazai AgromashExpo kiállításon?