Hazai betakarítási szezonban is sokszor előfordult olyan szituáció, amikor a nagy mennyiségű csapadéktól felázott talajokon a pótkocsis szerelvények nem, vagy csak igen nehezen tudtak a mezőgazdasági földutakra lehajtani, illetve a szántóföldeken a betakarító gépeket megközelíteni. Ezt az egyre többször jelentkező, jelentős többletköltségeket és komoly talajszerkezet-károsodást okozó problémát hivatott megoldani a német Annaburger Nutzfahrzeug GmbH. szabadalma, az UniCrawler univerzális eszközhordozó kocsi, mely az AGRITECHNICA kiállításon mutatkozott be a nagyközönség előtt.

Annaburger

A gumihevederes járószerkezettel szerelt vontatott eszköz leginkább egy kis trailerhez hasonlít, amelynek leeresztett rámpájára a traktor felhúzza a tandem, illetve a tridem járószerkezetű pótkocsit, és rámpa felhajtóinak felemelése után a szállítóeszközt és értelemszerűen a rajta lévő pótkocsit egy nagy vonóerejű, akár gumihevederes járószerkezetű erőgép a betakarítógéphez húzza. A rakodás után a traktor visszahúzza a szerelvényt a tábla szélére, ahol a közúti szállítást végző vontató traktor már várja. A visszakapcsolás után a traktor levontatja a pótkocsit a trailerről és már indulhat is útnak a termény. 


A biztonság miatt lényeges, hogy a pótkocsi rögzítőfékje a trailerre való elhelyezést követően aktív legyen. Az eszközhordozó kocsit üzemeltető traktor a vontatást a kocsi bal sarkához csatlakoztatott vonórúddal végzi, a megengedett szállítási szélesség eléréséhez pedig az eszköz szállító rámpái hidraulikusan befordíthatók és összecsukhatok, így 2,55 méter szélességgel könnyen közlekedhetünk vele közúton. A gyártó a fejlesztéséhez a Soucy ST-032 típusú gumihevederes járószerkezetet alkalmaz. Az UniCrawler szállító trailer megengedett legnagyobb össztömege 32 tonna, és maximum 25 km/h sebességgel vontatható.

Annaburger