Nemrégiben értesültünk róla, hogy Harsányi Zsoltnak, az AXIÁL Kft. tulajdonosának és ügyvezetőjének Bánházi Gyula emlékérmet ítélt oda a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet Kuratóriuma.

Bánházi Gyula gépészmérnök, az emlékérem névadója 32 éven át vezette az intézményt, egészen 1989-ben bekövetkezett haláláig. Az állattartás gépesítésével, a gépi fejéssel, a szántóföldi kultúrák gépesítési kérdéseivel, majd a kukoricatermelés energiatakarékos technológiáinak kidolgozásával foglalkozott.

A hagyomány szerint a kitüntetést évente egy külföldi és egy hazai neves szakember kapja. A díjazottak között a tudomány és gyakorlat számos híressége szerepel, akik sokat tettek hazánk mezőgazdasági gépesítésének fejlesztéséért, nemzetközi ismertségéért és az intézet kutatási tevékenységének segítéséért.

Az emlékérmet 2013. november 21-én, a „Talajművelés és talajművelő gépek” kutatás-gyártás- forgalmazás Magyarországon című szakmai tanácskozás és hagyományos traktorbeállás elnevezésű programon adták át.