Kifogyhatatlan traktordömping a kiállításról

Már két korábbi beszámolónkban is a tegnap zárt agrárseregszemle traktorújdonságait mutattuk be, de mivel minden eddiginél több erőgépet vonultattak fel idén a kiállítók, így tovább válogattunk a felhozatalból, a kanadaitól egészen az olaszig. Ott van rögtön az előremutató megjelenésű, Ferrari és BCS színekben egyaránt létező K 105 Sky Jump SDT Dual Steer keskeny nyomtávú kertészeti traktor, melynek igazi különlegessége – mint ahogy a típusjelzése is utal rá – kormányrendszerében rejlik. Az ízelt csuklós törzskormányzást és a mellsőkerék-kormányzást kombinálva olyan kis sugárban fordul, amely szinte egyedülállóvá teszi kategóriájában a manőverezhetőség tekintetében.

traktor

A K105 Sky Jump SDT Dual Steer keskeny nyomtávú traktor – fotó: Agroinform.hu

Sikeresen zárt az AGROmashEXPO

Minden idők egyik legsikeresebb agrárkiállítását zárta a Hungexpo. Kelet-közép-európa legrangosabb agráreseményére 45 ezren voltak kíváncsiak. Az ország és a kelet-közép-európai térség legjelentősebb agrárkiállítását 45.000 látogató kereste fel. A 350 kiállító (köztük 36 külföldről érkezett) idén is a Vásárközpont teljes területét elfoglalta: 9 pavilonban és a hozzájuk tartozó szabadterületen, összesen csaknem 40 ezer négyzetméteren mutatta be gépeit, fejlesztéseit.

Tagdíjbevétele zömét a mezőgépész-utánpótlásra költi a MEGFOSZ

A hajdúböszörményi szakképző iskolások nyerték a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által indított MezőgépÉSZek versenyt. A Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából a párizsi mezőgazdasági szakkiállításra utazhat a győztes csapat.

Zöldségbetakarítógépek az AGROmashEXPO-n

Az idei kiállítást végigjárva biztosan sokaknak feltűnt, hogy a megszokottnál is több kertészeti gépet láthatunk, és számtalan zöldség- és gyümölcstermesztéshez alkalmazható speciális eszközt sorakoztattak fel. Többek között az elmúlt években megváltozott támogatási feltételeknek is köszönhető eme eszközök piaci kínálatának bővülése. Cikkünkben most néhány olyan zöldségbetakarító gépet mutatunk be a kiállítás forgatagából, amely hiánypótló szerepet tölthet be a jövőben a hazai piacon.

gép

VANHOUCKE káposztabetakarító – fotó: Agroinform.hu

Idén már háromszáz lóerős Steyr traktorokat is forgalmaznak

A Magtár Kft. 2016 decemberétől a Steyr traktorok egyetlen hivatalos, közvetlen gyártói kapcsolattal rendelkező magyarországi forgalmazója – jelentette be az ügyvezető igazgató az AGROmashEXPO-n. Idéntől már 300 LE-s változatban is kaphatók a modellek.

A Magtár Kft. gépkereskedelmi üzletága teljesen megújul: az eddig forgalmazott traktormárka helyett 2016 decemberétől az osztrák Steyr traktorok kizárólagos hazai gyári importőre lett – mondta el Tóth Péter, a cég tulajdonos ügyvezető igazgatója az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón az AGROmashEXPO-n. Ez fontos mérföldkő az életükben, hiszen a CNH cégcsoporton belül a Steyr traktorok prémium kategóriájú termékek, amelyek maximálisan megfelelnek a mai kor követelményeinek, a fejlesztésekben pedig élen járnak  – hangsúlyozta.

Speciális szállítóeszközök az AGROmashEXPO-n

Megszámlálhatatlan mennyiségű szállítóeszközzel, zömmel pótkocsival találkozhat a vendégsereg a 35. AGROmashEXPO-n.Különböző billenőfelépítményes vagy letoló rendszerű modellek, átrakó kocsik, cserélhető felépítményes pótkocsik. A kiállítás kavalkádját végig járva két olyan konstrukciót is találtunk melyek olyan betakarítási munkában segítik a termény mozgatását ahol hagyományos pótkocsival nem sokra mennénk. Az egyik a lengyel MetalTech a RAPIDCSM gyűjtőkocsi újdonsága, a másik pedig a A STHIK SB 260 típusú szőlőszállító pótkocsi. A részletekért kattintson ide.

Pénteki körképünk az AGROmashEXPO-ról, ahol is bemutatjuk a Hardi legújabb fejlesztését, a Delta Force-t.

Az Agrotec Magyarország Kft. New Holland gépeinél is forgattunk a Hungexpo B pavilonjában. Érdemes megnézni.

Megtört az egyhangúság – kombájnok az AGROmashEXPO/Agrárgépshow-n

Végre megtörni látszik az az egyhangúság, ami évek óta jellemzi a hazai kombájnpiacot. Már nem csak négy-öt gyártó választéka képezi a honi kínálatot, hanem elérhetőbb árú, egyszerűbb kivitelű, de mégis nagy teljesítményű, jó munkaminőségű, korszerű típusok is megtalálhatók. Cikkünkben egy csokorba szedtük milyen kombájnokkal találkozhatnak azok, akik kilátogatnak még a kőbányai kiállításra.

kombájn

Deutz-Fahr  C7206 TS T4F Topline kombájn az "A" csarnokban – fotó: Agroinform.hu

A Dorker standon is forgattunk. Megyesi Ákos, Magyarország Deutz-Fahr nagykövete elmondja hogyan lehet szert tenni egy ilyen kitüntetésre és bemutatja a legérdekesebb Deutz-Fahr gépeket, többek között 2017 dizájner traktorát és azt is, amivel a saját esküvőjére ment.

A generációváltás a magyar mezőgazdaság kulcskérdése

Európa számos országához hasonlóan Magyarország is évek óta küzd az utánpótlás kérdésével az agráriumban. A fiatalok megszólítása olyan sürgető kérdés, amelyre mielőbb választ kell találni, hiszen évtizedekre meghatározhatja a hazai mezőgazdaság sorsát. Többek között erről is szó volt az Agroinform szervezésében megrendezésre kerülő Mi terem a neten? című konferencián. Az AGROmashEXPO-n megrendezett villám konferencián a generációváltás mellett az online marketing fejlesztések témakörét is körbejártuk.

Mindeközben folytatódnak tudósításaink az exporól, az ALP-AGRO standot is bemutatjuk.

Megválasztották az AGROmashEXPO legszebb standjait, Három kategóriában hirdettek győztest: 0-50 négyzetméteres, 50-200 négyzetméteres és 200 négyzetméter fölött. Mutatjuk a nyerteseket.

Idén változnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés

Lezajlott a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) „szántóföldi” szakmai napja. A konferencián megtudhattuk, hogy hogyan változnak a zöldítés szabályai a 2017. évben, például bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája. A termeléshez kötött támogatások esetében is sok változásra számíthatunk, részletesen erről ITT olvashat.

Az első napról készült összefoglaló videónk következik.

A NAK bemutatja új szolgáltatásait

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is jelen van a kiállításon, új szolgáltatásait népszerűsíti, de nem hagyta otthon a falugazdászokat sem. A kamara két új szolgáltatásával is meg lehet ismerkedni a G pavilon 403 C standján, ezek egyike a birtOKOS, telekommunikációs szolgáltatás, amelyet a tagok számára kínálnak, így a piacinál jóval kedvezőbb díjcsomagok közül választhatnak. A másik új NAK szolgáltatás a biztosításközvetítő. Ebben nagyon sok esetben a piaci kondícióknál jobb feltételeket kínálnak, ráadásul pontosan modellezni tudják azokat a kockázatokat, amelyek a vállalkozásokat érik, ezekre pedig választ adnak a NAK biztosítási csomagjai.

 

Traktorújdonságokban igazán nincs hiány az idei kiállításon

A 2017-es AGROmashEXPO/Agrárgépshow kiállítás minden eddiginél több traktorújdonságot vonultat fel. Szinte minden traktorgyártó képviselője felvonultatott egy vagy több új szériát. A Massey Ferguson például két új traktorszériát mutat be az AGROmashEXPO-n, a G csarnokban. A kevés elektronikával, mechanikus hajtóművel szerelt erőgépek a 75-110 lóerő közötti teljesítménytartományt fedik le. De az Év Speciális Traktora 2017 szakmai elismerést és a Nemzetközi Termékfejlesztési díjat elnyerő Antonio CarraroTony 9800 TR traktort is megcsodálhatják és itt mutatkozik be elsőként a hazai nagyközönség előtt az új CASE IH Luxxum traktorsorozat.

MF

Massey Ferguson-4708 – fotó: Agroinform.hu

Traktorújdonságokról szóló cikkünk második részében a kelet-európai traktorcsodákat mutattuk be, többek között a cseh, lengyel és fehérorosz származású újdonságokat gyűjtöttük egy csokorba. Zetor, Farmtrac és Belarus MTZ modellekben is bővelkedik a kiállítás.

Chery-Zoomlion traktorokat mutatott nekünk Kishalmi Tibor, a Royal-Kert Kft. ügyvezető igazgatója. Aki élőben is megnézné a bemutatott gépeket, látogasson el a HUNGEXPO A pavilonjába.

Az Agroinform stábja a Belarus, Lemken Juwel, Amazone és Valkon gépeket is megnézte, íme erről készült videónk.

Az Agroinform csapata folyamatosan forgat a kiállításon, videóinkat élőben követhetik a facebook oldalunkon. A következő videón nem akármilyen gépszörnyeket mutatunk. Alább pedig az Axiál 5000 négyzetméteres standját jártuk körbe, ahol látványos produkciók és sok meglepetés várja a látogatókat.

A budapesti Hungexpot teljesen megtöltő kiállítás január 25-én vette kezdetét. A megnyitón, ahol beszédet mondott Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója, valamint Harsányi Zsolt MEGFOSZ-elnök az Agroinform.hu is jelen volt.

Fazekas Sándor a mezőgazdaság teljesítményéről beszélt, úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hat évben történelmi eredményeket ért el a magyar agrárium, ez jó alap a folytatáshoz. A legfrissebb GDP-adatok szerint a mezőgazdaság 21,4 százalékkal járult hozzá a GDP-hez. Az agrárminiszter biztató jelként értékelte, hogy az agrárium úrrá tudott lenni olyan válságokon – tejágazati, sertés, baromfiinfluenza –, amelyekbe máskor belerokkant volna.

Fazekas

Fazekas Sándor: a nemzetgazdaság húzóágazata lett az agrárium – fotó: Agroinform.hu

Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója bejelentette: szinte egy talpaltnyi szabad hely sincs az AGROmashEXPO-n. Idén 300-an állítanak ki, közöttük 36 külföldi cég is megtalálható.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke elmondta: tavaly – az előző évihez hasonlóan – mintegy 155-160 milliárd forint volt a magyarországi mezőgépforgalom, ami idén a 165-170 milliárdot is elérheti.

Sokkoló adatokkal is előállt: a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Ennek oka, hogy évente kevesebb mint 500 diák végez mezőgépészként, noha ennek tízszeresére lenne szükség. Ezért indították el a Legyél te is mezőgépész programot, mely során több mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot állítottak össze, mely tartalmazza a mezőgépészképzéseket, a szakmai gyakorlat elvégzésének helyszíneit és a karrierlehetőségeket is.