Mint hírül adtuk, 2019-ben is folytatja 2017-ben kezdődött stratégiai együttműködését az MKB Pénzügyi Csoport, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). Az MKB-Euroleasinget, amely eddig is „kiváló szereplője” volt a közös munkának, idén már névleg is belefoglalták a szerződésbe. Balog Ádámot, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját a megállapodás sajtótájékoztatóval egybekötött aláírása után kérdeztük.

Mekkora összegről szól az idei szerződés?

Az MKB 2019-ben 30 millió forinttal járul hozzá a MEGFOSZ működéséhez és szakmai programjaihoz. Ugyanakkor ennél jóval többről van szó, hiszen nagyon sok projektben „fizikailag” is együtt is dolgozunk. Ezeket a munkákat nem „forintosítottuk”.

Milyen közös munkákról volt és van szó?

Például az AGROmashEXPO-ról vagy a NAK Szántóföldi Napokról, ahol közös standdal, egységes stratégiával jelentkezünk. De együtt dolgozunk a Legyél Te is mezőgépész Országos Bajnokság eseményein, a pályaválasztási országos roadshow-kon, továbbá az Agrárgépshow mezőgépész-tanulói versenyén is.

Külön öröm számunkra, hogy az együttműködés jóvoltából – a MEGFOSZ tagvállalatain keresztül – 2500 embert értünk el a szektorban. A rendezvényeken pedig csaknem 60 ezer látogatóval kerültünk közvetlen kapcsolatba –köztük országszerte körülbelül ötszáz diákot állt módunkban megszólítani.

MKB

Balog Ádám: "Akinek az üzleti tervében azt látjuk, hogy adott erőforrásból többet tud megtermelni, mint mások, az előnyt élvez a hitelezési elbírálásban." – fotó: Agroinform.hu

Az MKB hitelportfóliójában mekkora részt képvisel a mezőgazdaság?

A teljes hitelportfólióban – lakossági és vállalati üzletág – 5 százalékot képvisel a mezőgazdaság. Ha önmagában nézzük a vállalkozási szektort, akkor már 15 százalék körüli ez a mutató. Beszédes az az adat is, amely szerint az Agrár Széchenyi Kártya piacán 13 százalékos a részesedésünk.

A múltkor is téma volt, hogy leginkább az agráriumban szeretnének növekedést elérni. Elégedett az eredménnyel?

Részlegeink hozzák a terveket, kitűzött céljaink időarányosan szépen megvalósulnak. Nagyon jól teljesít például az MKB-Euroleasing gépfinanszírozási konstrukció: 13 milliárd hitelt helyeztünk ki, ezzel 30 milliárd értékű gépállományt dotáltunk. Így tagvállalatunk, az MKB-Euroleasing Magyarország második legnagyobb mezőgazdaságigép-finanszírozója lett.

Természetesen a kis és közepes agrárvállalkozások hitelezésében vannak náluk jóval nagyobb, ezen a piacon régebben jelenlevő szereplők is. Igazából nem is tekintjük versenytársnak őket. Elsősorban azokra a vállalkozókra koncentrálunk, akikkel egybevágnak az értékeink. Tehát akiknek a hatékonyságnövelés céljuk, akik magasabb hozzáadott értéket akarnak előállítani, és már elindultak a gépesítés, a digitalizálás, a robotizálás útján.

Előny-e a precíziós gazdálkodás a hitelezési gyakorlatukban?

Akinek az üzleti tervében azt látjuk, hogy adott erőforrásból többet tud megtermelni, mint mások, az természetesen előnyt élvez a hitelezési elbírálásban is. Mert akkor megvan a „plusz adalék” is: a közös hit abban, hogy többet kell tenni, fejleszteni, csak így lehet előre haladni. Az MKB már eleve az ilyen vállalkozásokat keresi, velük kezd el dolgozni. Mondhatni, hogy a hitelbírálat, az adott projekt életképességének megítélése ez után következik.

Hogyan keresnek, milyen lehetőségeik vannak erre?

Amikor tárgyalásra készülnek a kollégák, akkor elsősorban ilyen emberekkel akarnak találkozni.

Hogyan keresik a potenciális ügyfeleiket?

A mezőgazdasági szektorban nagyon jelentős tapasztalattal rendelkező szakértő kollégákat alkalmazunk, ők választják ki azokat az ügyfeleket, akik ezeket az értékeket képviselik.

Az Agrár Partner program mikor indult?

Ez már egy három éve létező program az MKB-ban. Belső tanácsadási műhelyként indult, egy kis csapat segített azoknak a kollégáknak, akiknek éppen egy mezőgazdasági partnerrel kellett dűlőre jutniuk. Ebből nőtte ki magát egy olyan tudásbázissá, amely már nemcsak a munkatársainknak segít, hanem konzultál az ügyfelekkel, a partnerekkel is – ahogy mondjuk a MEGFOSZ-szal is –, így keresve a lehetőségeket a bank számára. Egyúttal részt venni a fejlesztésekben, hiszen Magyarországon még nincs meg az a hatékonysági szint, amely Nyugat-Európában már általános. Támogatjuk az ezt szolgáló beruházásokat, ösztönözzük a szerkezetváltozást, hogy hatékonyan lehessen üzemeltetni az agráriumot.

Ez egy bankon belüli munkatársi állomány?

Igen.

Hány fős?

Három állandó fő alkotja, ezenkívül több társosztállyal működnek együtt agrártémákban.

Milyen mezőgazdasági szervezetekkel vannak még kapcsolatban?

Nagyon fontos partnerünk még a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége. Küszöbön áll egy megállapodás aláírása a gödöllői Szent István Egyetemmel.

Utóbbi miről szól?

Az együttműködésünk lényege, hogy összehangoljuk az egyetemi képzés és a bank lehetőségeit. Noha már két egyetemmel is van kapcsolatunk, ez olyan partnerség lesz, amilyen eddig még nem volt Magyarországon. 10-12 ponton tervezünk kooperációt, a véglegesítés jelenleg is zajlik. A részleteket áprilisban, sajtótájékoztatón jelentjük be.